Top menu

Lærlinge er et hit - bekræfter at uddannelserne giver eftertragtede kompetencer

Dato: 23/08-2021
2298

Lærlinge er et hit i installationsbranchen, hvor undervisningsministeriet netop har opgjort tallene for antal lærlinge i første halvår af 2021. Og tallene viser en rigtig positiv udvikling.

Det er godt for branchen, når tallene for antal lærlinge kun virker til at gå op ad. I alt er der de første 6 måneder af 2021 sket en stigning af nye lærlinge i installationsbranchen generelt sammenlignet med tallene fra både 2019 og 2020 i samme periode. Hos VVS-energiuddannelsen er den stigning af lærlinge på 15%, ifølge en rapport fra EVU.

I første halvår af 2020 var der umiddelbart sket et fald i antal uddannelsesaftaler, men det udlignede sig selv med en markant stigning af uddannelsesaftaler i det sidste halvår. Altså blev 2020 et år, der oversteg de forrige års antal uddannelsesaftaler. Og i 2021 ser det også lovende ud, da EVU's tal for det første halvår ligger højere sammenlignet med samme periode de sidste fem år.

Et skridt i den rigtige retning

Forbundssekretær hos Blik- og Rørarbejderforbundet Kim Fusager Balle er også glad for udviklingen.

- Den stigende andel af lærlinge giver mening, når man tager rapporten fra Dansk Energi i betragtning, siger Kim Fusager Balle.

Dansk Energis beskæftigelsesanalyse fra oktober 2020 konkluderede netop, at der i fremtiden kun vil komme større efterspørgsel på faglærte i installationsbranchen blandt andet pga. den grønne omstilling. Der er nu ca. 2.000 VVS-energilærlinge i Danmark, som har lavet uddannelsesaftaler med virksomheder. Uddannelsen kvalificerer sig dermed også til at være en af de mest eftertragtede erhvervsuddannelser I Danmark.

- Det viser jo bare, at vores uddannelser giver nogle kompetencer, som faktisk kan bruges ude på arbejdsmarkedet og taler lige ind i de unges interesse for bæredygtighed, forklarer Kim Fusager Balle.