Top menu

Formanden har ordet: Luk nu ned hvor det er muligt – det er alvor!

Formanden har ordet
Dato: 17/03-2020
1879

De seneste dage har vi i Blik- og Rørarbejderforbundet nøje fulgt udviklingen af coronavirussen, og for hver dag der går forværres situationen yderligere. De første dødsfald er indtruffet, og de er desværre med garanti ikke de sidste.

Vores fælles sundhedssystem er i forvejen godt presset, og som det ser ud lige nu, går det kun den forkerte vej den kommende tid. Bekymringerne er selvfølgelig også nået ud til vores medlemmer i Blik- og Rørarbejderforbundet, og det med god grund.

Således har vi de seneste dage modtaget rigtig mange bekymrede henvendelser fra medlemmer over hele landet. En stor del af medlemmerne er naturligvis nervøse for at miste deres job og modtage smitte til både dem selv og deres familier, og det er fuldt ud forståeligt.

Angående bekymringen for opsigelser og konkurser, har vi i fagbevægelsen handlet hurtigt og sammen med regeringen og arbejdsgiverne fået lavet en aftale, som holder hånden under truet virksomheder og sikrer mod fyringer af titusindvis af lønmodtagere, herunder håndværkere.

Desværre er der også arbejdsgivere og bygherrer, som lige nu tænker mere på profit end medarbejdernes helbred og samfundets bedste.

Efter meldinger fra medlemmerne, virker det som om, at mange store byggepladser og arbejdspladser fortsætter arbejdet, som om intet er hændt. 

Måske er der lige stillet et par ekstra flasker håndsprit frem og en opfordring til at holde afstand, mens frokosten indtages i skurvognen.

Andre henvendelser er fra nervøse medlemmer, som dagligt er på besøg hos flere medborgere, og derfor udsættes for risiko.

Jeg er rystet. Det er jo ikke for sjovt, at politikerne, hele embedsværket og arbejdsmarkedets parter arbejder i døgndrift for at bringe Danmark bedst muligt gennem krisen.

Det er derfor heller ikke for sjov, at der gradvist indføres yderligere restriktioner, så Danmark nærmest er et land i undtagelsestilstand.

Til medlemmerne af Blik og Rør - husk på at det er virksomhedens ansvar, at der er en APV (arbejdspladsvurdering), som skal beskrive alle risici ved opgaven. Og husk ligeledes på, hvad statsministeren sagde: hvis du er i tvivl. Så lad være!

Til de arbejdsgivere, som ikke har forstået alvoren. Vågn op og benyt dig af de muligheder, som er serveret. Det gælder både den indgåede trepartsaftale, men der er også i VVS-overenskomsten muligheder for arbejdsfordeling. 

I har fået redskaber til at tage hånd om både jeres virksomhed og medarbejderne. Jeg ved godt, at der er en pris, som skal betales, og vi er alle indstillet på at bidrage for landets bedste og medborgernes sundhed.

Men jo længere tid der tøves, jo værre bliver situationen, og jo større bliver den regning, som senere skal betales. Både økonomisk og helbredsmæssigt.

Tøves der for længe, kan vi havne der hvor den enkelte ansatte må handle og benytte fortolkning til liv, ære og velfærds i hovedaftalen.

Der skulle vi nødig ende. Hvis arbejdsgivere og bygherrer er deres ansvar bevidst, gør vi det heller ikke. 

Pas på jer selv og hinanden derude!
 

Henrik W. Petersen
Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet