Top menu

Formanden har ordet: Grøn omstilling et lys i mørket

Formanden har ordet
Dato: 08/04-2020
1876

Påsken står for døren, og påsken er en tid hvor mange normalt samles til hyggelige og store påskefrokoster, og hvor der ikke mangler hverken vådt og tørt.

Her ses man måske med sine venner, man ikke har set længe, og mange samles med dele af familien fra nær og fjern.

Påsken er ofte første gang siden juledagene, og en lang mørk vinter, man endelig igen kan mødes med dem man ikke har set længe, og dem man holder af.

Men intet er, som det plejer.

Coronavirus har forandret alt socialt samvær, og det vil vi for alvor mærke nu, hvor den første højtid begynder.

Det bliver en påske, som vi aldrig før har oplevet, og som vi forhåbentlig aldrig kommer til at opleve igen.

Det bliver en påske, hvor man stadig vil være isoleret, og ensomheden og de negative tanker kan komme krybende.

Den fulde åbning af samfundet har lange udsigter Mette Frederiksen holdt pressemøde i mandags, og mange havde håbet, at hun her for alvor ville komme med en plan for åbningen af Danmark. En åbning, der selvfølgelig var sundhedsmæssig forsvarlig, men som også kunne give et håb i mørket, så man igen kunne mødes med sine nære i lidt større grupper.

Men en kontrolleret udvikling af Corona-smittede står over alt andet, og vi skal holde smittespredningen på et niveau, så sundhedsvæsenet kan følge med.

Selv om statsministeren meldte ud, at de yngste efter påske igen kan begynde i daginstitutionerne og i de små folkeskoleklasser, så deres forældre kunne komme på arbejde igen, var det ikke lutter positive nyheder.

Som det blev sagt med alvor i stemmen på direkte tv, er vi langtfra et sted, hvor vi kan se lyset for enden af tunellen.

Vi skal stadigvæk opretholde den sociale distance og overholde alle forholdsregler for ansvarlig adfærd. Vi skal se hen mod sensommeren, før vi kan forvente at vende tilbage til noget, der ligner en almindelig hverdag.

Mange arrangører af større begivenheder, reagerede da også omgående, og fx aflyste Roskilde Festivalen og Smukfest for første gang i sin historie de traditionsrige festivaler. Mange har på et eller andet tidspunkt været forbi dyreskuepladsen og skoven og få en fadøl og høre lidt musik på festivalerne, men det kommer ikke til at ske i år.

Lad os fokuserer på den grønne vækst

Vi er i en situation, hvor mange private bygherrer vil holde igen med større renoveringer. Vi kommer til at se større byggerier blive udsat yderligere. Mange er naturligt nok nervøse for fremtiden, og en konjunkturafhængig byggesektor er nogen af de første, der mærker, at det tynder ud i ordrebøgerne.

I de forgangne uger er der landet flere vigtige politiske aftaler, der skal forsøge at holde hånden under byggesektoren.

Regeringen, KL - Kommunernes Landsforening og Danske Regioner har fx besluttet at ophæve anlægsloftet og fremrykke planlagte anlægsinvesteringer.

Det kan være godt nyt i en mørk fremtid for bygge- og anlægsbranchen,

Her bør man fokusere på den grønne vækst og starte med at sætte gang i energieffektive investeringer rundt om i landet. Man kunne fx begynde med at lave energitests i offentlige bygninger og gennemføre renoveringer, der reducerer forbrug af varme, energieffektivisere vandforbruget og iværksætter tiltag, der kan forbedrede indeklimaet i alle offentlige bygninger.

Det kunne være opgraderinger af ventilationsanlæg over hele landet og lovkrav til rensning af ventilationskanaler, hvilket både forbedrer indeklimaet og reducerer energiforbruget.

Det er efter min mening vigtigt, at de mange nye midler kommer ud og arbejder og understøtter bygge- og anlægsbranchen, så vores medlemmer så vidt muligt undgår arbejdsløshed.

Brancheorganisationen Synergi har påpeget, at renoveringsbehovet i den almene boligsektor er på 5-6 milliarder kroner om året. Synergi understreger, at der er en kø på næsten 500 projekter i hele Danmark med finansieringsbehov på hele 18,4 milliarder kroner. To ud af tre af de projekter er relateret til energieffektivisering. Ifølge Synergi kan det medføre energibesparelser på mellem 30-40 pct. De tiltag støtter jeg og Blik- og Rørarbejderforbundet fuldt ud, og pengene kan tages fra landsbyggefonden og vil dermed ikke koste regeringen en krone.

Husk, dem der sidder alene over påsken.

Selv om det ser dystert ud, er det også vigtigt at bevare optimismen og huske at vise solidaritet og overskud. Ikke bare solidariteten i samfundet generelt, som jeg skrev om i sidste uge, men også på den private front. Husk alle dem, der står jer nært, og selv om vi i påsken ikke kan mødes med dem som vi plejer, skal vi ikke glemme dem.

Så husk de ældre, som måske er isoleret på et plejehjem, eller familien som man desværre ikke kan se til påskefrokosten. Giv dem et ring, eller skriv en opmuntrende SMS eller besked på Facebook.

OK2020

Vi går også nu ind i den afsluttende fase af afstemningen om overenskomstforligene. Så brug lige et par minutter i løbet af påsken og din demokratiske ret som medlem på at stemme, om det skal være din nye overenskomst.

Med de ord ønsker jeg jer alle en god påske – pas på jer selv og hinanden.