Top menu

Formanden har ordet: Ingen undskyldninger for dårligt arbejdsmiljø

Formanden har ordet
Dato: 24/04-2020
1874

Vi er nu 6 uger inde i coronakrisen, og på nogle måder er det unormale blevet en del af normalen. Vi har de sidste uger skullet vænne os til mange nye ting, som vi aldrig har oplevet før. Og vi har skullet acceptere, at vi ikke kan omgås i de fællesskaber, vi er vant til at omgås i. Det har været hårdt for rigtig mange – og især for de mest udsatte i samfundet. De svageste har – som statsministeren forudsagde – skullet være de stærkeste.

Men selvom vi de seneste uger har skullet acceptere en helt ny hverdag, så er der nogle ting, vi aldrig må give køb på – uanset hvad situationen er. Sundhed, sikkerhed og tryghed på arbejdspladsen er et fast holdepunkt, som vi ikke må afvige fra til fordel for økonomiske hensyn.

Virksomheder blæser på de ansattes sikkerhed

Som jeg skrev i sidste uge, ser vi på alt for mange byggepladser, at udenlandske byggearbejdere kan rejse direkte fra deres hjemland og komme ind og arbejde, uden at der stilles krav til 14-dages karantæne, som myndighederne ellers råder alle, der har været i udlandet til. Det er desværre ikke alle, der kan forstå bekymringen, og nogle har endda affejet diskussionen som ’symbolpolitik mod udenlandsk arbejdskraft’.

Det er urimeligt, synes jeg. Når vi som branche beder om regler, så handler det om sikkerhed og sundhed for landets bygningsarbejdere. Deres bekymring over at gå på arbejde med en risiko for at blive smittet med Covid-19 skal vi tage alvorligt. Som jeg og resten af BAT-kartellets bestyrelse skrev i et læserbrev i Information i sidste uge, så er vores medlemmer rygraden i byggeriet. Det er vores medlemmer, som er med til at holde hjulene i gang i Danmark ved at gå på arbejde hver dag under denne krise. Vi skylder de her mennesker at tage deres sundhed, sikkerhed og tryghed alvorligt.

Derfor glæder det mig også meget, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard netop har været ude og anerkende Covid-19 som en arbejdsskade. Selvom det ikke løser problemet med smittefaren på byggepladsen, så bekræfter det, at det er en alvorlig sygdom, som både arbejdsgivere og arbejdstagere har et fælles ansvar om at mindske spredningen af.

Rørlæggere udsat for giftige dampe

Men det er ikke kun udsættelsen for corona, der udsætter Blik og Rørs medlemmer og andre for fare. I denne uge er det kommet frem i medierne, at ansatte på Københavns nye, grønne varmeværk BIO4 på Refshaleøen i København har været udsat for gentagne udslip af giftige dampe. På trods af opråb fra både tillids -og arbejdsmiljørepræsentanter på pladsen samt fra Blik og Rørs lokale Kreds København, har HOFOR, som driver projektet, ikke gjort noget for at forbedre sikkerheden for de ansatte. De har dog nu erkendt at de har brudt loven.

Jeg er rystet over, at der bliver taget så let på de ansattes sikkerhed. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at virksomhederne ikke kan overholde de klare regler, der står i arbejdsmiljøloven. Det må og skal naturligvis have konsekvenser for dem, som har overtrådt lovgivningen, hvilket også vil blive afsøgt.

Nyt center mod social dumping

Denne uge bød dog også på en god nyhed. I går kom det frem, at regeringen vil oprette et nyt center med 25 skattemedarbejdere, som skal lave målrettede kontroller mod social dumping og sort økonomi.

De seneste 1,5 år har jeg skrevet adskillige debatindlæg og mødtes med politikere fra mange af Folketingets partier for at gøre opmærksom på de massive problemer, der foregår ude i byggeriet med skattesvindel, overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen og dermed social dumping til følge. Det glæder mig derfor meget, at ord nu bliver til handling, og at de mange lovninger under valgkampen rent faktisk fører til en ny kontrolindsats, som kan være med til at styrke det organiserede fællesskab, som det danske arbejdsmarked hviler på.

Jeg vil fortsætte med at gøre politikerne opmærksomme på problemerne og sikre, at det nye kontrolcenter tager fat der, hvor der er størst behov.