Top menu

Formanden har ordet: Klimaaftale er et skridt i den rigtige retning

Formanden har ordet
Dato: 27/06-2020
1866

I denne uge kom den længe ventede klimaaftale endelig på plads. Et flertal mellem regeringen og Folketingets partier er blevet enige om en række indsatser, der skal sænke vores CO2-udledning ved bl.a. at investere i mere grønne teknologier og installationer.

Den grønne dagsorden er en vigtig sag for os i Blik og Rør. Det er den, fordi vi mener, at medlemmerne spiller en vigtig rolle i den grønne genopbygning af Danmark. Det er nemlig medlemmerne, som forstår de nyeste teknologier og ved, hvordan man kan gøre tingene både smartere og grønnere. Det er medlemmerne, som brænder for at gøre en forskel for hele samfundet ved at sørge for varmt vand og sundt indeklima. Og det er medlemmerne, som ikke er bange for at tage fat, og som ikke er tilfredse, før arbejdet er i orden.

Derfor glæder det mig meget, at politikerne har lyttet til vores udspil, ’Genopbygningen af Danmark’, og har taget flere af vores forslag med i aftalen. Med den nye aftale bliver der bl.a. stillet krav om energibesparelser i statslige bygninger. Det er godt, fordi det vil skabe flere arbejdspladser for de af medlemmerne, som arbejder med installationer og fjernvarme i det offentlige. Og så er der afsat store millionbeløb de kommende år til støttepuljer for udfasning af bl.a. oliefyr, så de kan udskiftes med varmepumper.

Det er ikke en perfekt aftale, og vi vil fortsat vil kæmpe for, at der bliver stillet krav om energibesparelser i alle offentlige bygninger, ligesom vi vil arbejde for, at der bliver taget hensyn til medlemmerne i omlægningen til varmepumper. Der skal også meget mere fokus på energioptimering, for det er ikke nok bare at bruge grønnere energi – vi skal også gøre brug af de teknologier, som faktisk kan sænke vores energiforbrug.

Men aftalen er et godt skridt i den rigtige retning, og det giver håb for fremtiden, at politikerne allerede nu har fået øjnene op for, at energieffektivisering og godt indeklima er godt for både beskæftigelsen, klimaet og vores helbred.

 

AFSLUTNING AF FOLKETINGSÅRET

Det var også i denne uge, at Folketinget lukkede ned for denne politiske sæson. Det markerede afslutningen på et politisk år, som har budt på udfordringer, vi aldrig før har stået over for i vores levetid.

Efter Folketingets sommerferie skal nye, vigtige politiske slag stå. Vi skal kæmpe for en værdig tilbagetrækning, som kan sikre, at dem, der har været på arbejdsmarkedet i mange år, har ret til at trække sig tilbage, inden de bliver helt nedslidte. Vi skal arbejde for, at endnu flere af medlemmerne kan komme ud og bidrage til den grønne omstilling. Og så skal vi fortsætte kampen for et bedre arbejdsmiljø og blive ved med at holde politikerne oppe på at få gjort noget ved det asbestproblem, som stadig tager livet af alt for mange mennesker både her i landet og i hele Europa. 

For mit eget vedkommende sluttede ugen også godt af med en telefonsamtale med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard. Her fik vi både sagt god sommer, ønsket hinanden tillykke med en tiltrængt mesterskabssejr for et fælles fodboldhold og ikke mindst drøftet nogle af de vigtige politiske dagsordener, som vi går ind i til næste politiske sæson, herunder blandt andet en værdig og retfærdig tilbagetrækning for dem, som har behov for det.