Top menu

Formanden har ordet: Alle har ret til en værdig tilbagetrækning

Formanden har ordet
Dato: 03/07-2020
1865

CORONA PÅ BYGGEPLADSEN

I takt med at flere lande langsomt begynder at åbne op igen, og hverdagen nærmer sig normalen for mange mennesker, kan man fristes til at tro, at corona er et overstået kapitel. Men for mange lønmodtagere fylder faren for coronasmitte stadig meget. Det er derfor glædeligt, at der i denne uge, er blevet aftalt en teststrategi for frontpersonale i ældreplejen mellem regeringen, KL og Danske Regioner.

 

Jeg er glad på plejepersonalets vegne, men jeg undrer mig samtidigt over, at der ikke bliver gjort mere for de mange håndværkere, som arbejder på landets byggepladser, og som har gjort det under hele coronakrisen. For selvom Beskæftigelsesministeriet nu har givet adgang til, at udenlandske arbejdstagere kan blive testet for Covid-19 i Danmark, så er det stadig på frivillig basis og derfor op til den enkelte arbejdsgiver. Og det er et problem, når vi ved, at der kommer mange udenlandske arbejdstagere fra lande som Rumænien, som myndighederne stadig fraråder, at man rejser til, og hvor man som minimum anbefales at gå i karantæne, når man kommer tilbage til Danmark.

 

Som et af Blik og Rørs medlemmer sagde i vores seneste podcast, så ville byggepladserne være én stor coronabombe, hvis ikke det var fordi, sjakket selv er gode til at bruge håndsprit og holde både hænder og værktøj rent. Det er ikke i orden, at de mennesker, som installerer de håndvaske, som resten af samfundet vasker hænder i, risikerer at blive smittet, fordi folk rejser ind og ud af landet, uden at der er krav til test eller karantæne.

 

ALLE HAR RET TIL EN VÆRDIG TILBAGETRÆKNING

Selvom Folketinget holder lukket over sommeren, så har der alligevel været gang i den politiske debat i den seneste uge. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har i dag været ude og beklage sig over, at forslaget om en værdig tilbagetrækning vil "trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet".

Jeg har meget svært ved at se, at det skal være en dårlig ting, at folk stadig er raske, når de forlader arbejdsmarkedet. Uanset om man er VVS’er, skorstensfejer eller politiker, så tror jeg da, at de fleste drømmer om at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, mens de stadig er ved rimelig godt helbred. Jeg mener faktisk, at det burde være en ret, at man kan være rask, både mens man går på arbejde, og efter man har trukket sig tilbage og skal nyde sit otium. Samtidig ved jeg, at de fleste i vores branche vil blive ved med at arbejde, lige så længe de kan. Men der skal altså også være en mulighed for at kunne trække stikket tidligere, før kroppen står helt af, og du er tvunget til det.

Når jeg samtidig tænker på alt det, som medlemmerne af Blik og Rør bidrager med til samfundet hver dag – som varmt vand, ordentlige sanitære forhold og sundt indeklima – så mener jeg faktisk, at de har ret til at kunne trække sig tilbage med værdighed, når tiden er til det.

 

VORES FÆLLESSKAB BLIVER STØRRE

Selvom 2020 indtil nu har budt på mange udfordringer og triste nyheder, så bød denne uge på en god nyhed her i forbundet. Blik og Rør har nemlig passeret halvåret med en medlemsfremgang på hele 2,5 %. Det er sjette år i træk, at vi har medlemsfremgang, og jeg er meget stolt over, at endnu flere vælger at blive en del af vores stærke fællesskab. Sammen står vi stærkest, og der er altid plads til flere i fællesskabet.