Top menu

Formanden har ordet: Husk, at der er blevet kæmpet for din ferie

Formanden har ordet
Dato: 24/07-2020
1862

Det har været en begivenhedsrig uge. Blik og Rør har sammen med Fødevareforbundet NNF, Dansk El-Forbund og Malerforbundet lanceret ’Alliancen for en værdig tilbagetrækning’. Vi vil på tværs af de fire forbund kæmpe for, at vores medlemmer kommer på dagsordenen, når politikerne på Christiansborg efter sommerferien skal diskutere, om der skal indføres en ret til tidligere pension for dem, der har brug for det.

Vi mener, at tiden er inde til, at Danmark får et pensionssystem med tidligere pension til de, som har haft de hårdeste job gennem et langt arbejdsliv. Og der har i denne uge også tegnet sig stor opbakning i den brede befolkning til arbejdet for en ret til en værdig tilbagetrækning. En ny undersøgelse fra Gallup for Berlingske har vist, at 64 procent af befolkningen mener, at regeringen skal fortsætte arbejdet. Det glæder mig meget, at der er så stor folkelig opbakning til at sikre en løsning. Og jeg ser frem til fortsat at byde ind i debatten på vegne af Blik og Rørs medlemmer.

Din ferie er ikke kommet af sig selv

Først og fremmest vil jeg dog tillade mig at holde to ugers sommerferie, så både hovedet og kroppen er udhvilet og klar til en ny sæson med mange vigtige politiske og faglige slag.

Vi er kommet langt, siden fagbevægelsen i 1938 sikrede Danmarks første ferielov, og alle blev garanteret to ugers ferie. I 1979 blev ferieloven ændret, og her fik alle ikke bare ret – men pligt – til at holde fem ugers ferie. Og i dag kan vi glæde os over, at vi i overenskomstaftalerne har ret til yderligere fem feriedage. Nu hvor sommervejret lader vente på sig, vil jeg i min ferie varme mig ved tanken om, hvor meget vi kan sikre, når vi kæmper sammen om en fælles sag.