Top menu

Formanden har ordet: Den danske model har bestået prøven

Formanden har ordet
Dato: 04/09-2020
1858

I morgen er det 121 år siden, at Septemberforliget blev indgået. Efter en næsten fire måneder lang kamp, hvor over halvdelen af alle danske organiserede arbejdere var lockoutet på konfliktens højdepunkt var, blev der indgået et forlig den 5. september 1899. Arbejdsgiverne fik lov til at lede arbejdet, og fagforeningerne fik krav om retten til at organisere sig og til at strejke.

1899 – 2020

Der er heldigvis sket kæmpestore landvindinger siden Septemberforliget, men der er alligevel paralleller at drage fra dengang til i dag. I slutningen af 1800-tallet begyndte mange arbejdere at organisere sig i faglige fællesskaber. Det gjorde de, blandt andet fordi arbejdet ændrede sig, og flere oplevede en større usikkerhed og manglende mulighed for at kunne planlægge sit eget liv. I dag – mere end et århundrede senere – søger lønmodtagere stadig fællesskabet i perioder med utryghed og bekymring. Det seneste halve år har for alvor vist, at vi kan klare problemerne i fællesskab, og at vi kommer bedre i mål, end hvis alle hytter sit eget skind. Den danske model har stået sin prøve, og den har for alvor bevist, at den fungerer – både i og uden for krisetider.

Medlemmerne holder den danske model i live

I Blik og Rør har vi i denne uge selv søgt fællesskabet, og kalenderen har stået på medlemsmøder på tværs af landet. I tirsdags afholdt vi medlemsmøde i Glostrup, hvor gode kollegaer deltog i debatten om overenskomstresultaterne og indsatsen for en værdig tilbagetrækning. Og i torsdags var jeg inviteret til generalforsamling i Odense-afdelingen, hvor vi også fik mulighed for at drøfte OK-resultaterne og værdig tilbagetrækning. Tak til alle jer, der mødte op og deltog i den gode og konstruktive debat. I er, med jeres faglige engagement, med til at holde den danske model i live for både jeres og fremtidige generationer.