Top menu

Brændeovne fra før 2003 skal fremover skiftes ved boligkøb

Dato: 04/12-2020
1829

Brændeovne fra før 2003 skal fremover skiftes, når man køber en bolig. Det er slået fast med en ny lov, der er stemt igennem i Folketinget.

En ny lov omkring brændeovne er blevet vedtaget i Folketinget. Loven betyder, at det bliver obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber bolig. Det skal ske inden for 12 måneder. Boligkøbere bliver forpligtet til at oplyse, om der står en gammel brændeovn fra før 2003 i den bolig, de har købt, når skødet bliver tinglyst. Loven har til formål at mindske udledningen af skadelige partikler.

- Vi er enige i, at der hele tiden skal arbejdes for, at der udledes færre skadelige stoffer i luften, men vi er ikke enige i, at brændeovnene skal skrottes. Brændeovne har stadig sin eksistensberettigelse, selvom de færreste har det som deres primære varmekilde i deres helårsbeboelse. Brændeovne er perfekte til at booste varmen på en kold dag, og de er tit med til at skabe en helt særlig hyggestemning i den kolde tid, siger Kim Fusager Balle, der er forbundssekretær hos Blik & Rørarbejderforbundet.

Skorstensfejeren kan bestemme alderen

Det kan for nogle brændeovnsejere være svært at konstatere eller dokumentere med det blotte øje, om en brændeovn er fra før 2003. I så fald kan boligejeren vælge at indhente en erklæring fra skorstensfejeren om, hvor gammel brændeovnen er. Erklæringen fra skorstensfejeren skal derefter sendes til Miljøstyrelsen sammen med anden relevant dokumentation, så Miljøstyrelsen kan træffe afgørelse om, hvorvidt den pågældende brændeovn er omfattet af ordningen eller ej. Boligejeren kan naturligvis også vælge at udskifte brændeovnen til en ny model med lavere forurening for en sikkerheds skyld uden en erklæring fra skorstensfejeren.

De nye regler gælder fra april 2021.