Top menu

Nyt fra Kredsformanden: ”Autorisationsordningen for asbestarbejde skal sikre vores fremtid”

Dato: 22/10-2024
3478

Sagen fra Sønderborg understreger med al tydelighed, hvorfor det er afgørende, at vi nu får indført en autorisationsordning for arbejde med asbest pr. 1. januar 2025.

Vi har for nyligt været vidne til en gruopvækkende sag i Sønderborg Kommune, hvor udsatte børn i alderen 12-16 år har været i gang med at nedrive asbestholdige eternittagplader uden nogle former for beskyttelse.

Denne sag understreger med al tydelighed, hvorfor det er afgørende, at vi nu får indført en autorisationsordning for arbejde med asbest pr. 1. januar 2025.

Selvom denne ordning måske ikke direkte ville have stoppet de kyniske bagmænd i netop denne sag, viser det, hvor vigtigt det er at sætte en stopper for uansvarlig omgang med asbest, samt hvor vigtigt det er, at vi får en øgede bevidsthed om, hvor alvorlige konsekvenser, at asbestarbejde kan have for helbredet.

Havde denne autorisation allerede været på plads nu, kunne bygherren have stillet det simple, men livsvigtige spørgsmål: Har I autorisation til at håndtere asbest?

Det spørgsmål kunne måske have forhindret det vanvid, som vi har været vidne til i Sønderborg. Selvfølgelig med den forudsætning, at bygherren havde en oprigtig interesse i at kende svaret på spørgsmålet.

Det gør mig vred, at voksne mennesker, både virksomhedens ejere og bygherre, tilsyneladende har set bort fra de alvorlige konsekvenser for helbredet, som det kan få hos de unge, sårbare mennesker, som arbejdede med asbesten.

Disse unge har allerede udfordringer, og det er ikke usandsynligt, at de derfor heller ikke har haft overskuddet til at sige fra over for det farlige arbejde. Jeg håber inderligt, ikke de bliver syge af denne skødesløse omgang med asbest.

Herfra kan vi kun opfordre alle medlemmer til at sige fra, hvis I bliver bedt om at arbejde uforsvarligt med asbest. Tøv ikke med at kontakte os – vi assisterer jer gerne!

Man kan diskutere, hvorvidt det er straffeloven eller arbejdsmiljøloven, som der bør gøres brug af i den pågældende sag – uanset, bør ovenstående være nok til at kvalificere sig som skærpende omstændigheder.

Arbejdsmiljølovgivningen bør være strammere, når det drejer sig om så alvorlige sager. Der skal handles hurtigt og konsekvent, så vi sikrer, at lignende hændelser ikke finder sted i fremtiden.

Vi vil følge denne sag nøje, og hvis ikke der handles, skal vi sørge for, at der bliver taget politisk ansvar.

Sagen fra Sønderborg skal markere en grænse for, hvad vi vil finder os i som samfund.

Pas på jer selv derude – ingen takker jer for at løbe en unødvendige risiko!

 

Jørgen Jakobsen
Kredsformand

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.