Top menu

Kristian har netop lært at måle op: "Jeg blev klar over, at jeg havde snydt mig selv"

Dato: 25/03-2024
3247

I bare et år har Kristian Esmann Pedersen arbejdet med at udrulle og svejse fjernvarmerør. Han fandt hurtigt ud af, at han gerne ville være akkordholder og udregne projekter selv. Derfor tilmeldte han sig et rørprislistekursus, hvor han allerede nu kan se, at han ikke har regnet alt det med, som han burde.

Foto: Jens Bach

Først er det planen at mødes i Vejle, så bliver det Fredericia, men vi ender i Kolding. Det er svært at lave en fast aftale om et mødested, når man arbejder med at lægge fjernvarmerør, som Kristian Esmann Pedersen gør.

Men det lykkes altså fagbladet efter lidt sms’er og opkald frem og tilbage at følge med Kristian, der er ansat i virksomheden Østergaard Entreprise A/S, på en dags arbejde.

Årsagen til, at der blev lavet om i planerne, er, at Kristian fra morgenstunden bliver kaldt ud til et utæt fjernvarmerør ved et parcelhus i Kolding. At arbejdsdagen ændrer sig konstant, tager Kristian meget afslappet.

- Nogle dage ved jeg, hvad jeg skal, og andre dage gør jeg ikke, før jeg møder ind i virksomheden om morgenen. Men det har jeg det helt fint med.

Således starter dagen med, at Kristian hopper i et hul på en villavej i Kolding og får stoppet utætheden. Et arbejde, der er sat en halv time af til, men som ender med at tage et par timer, da opgaven er lidt mere omfattende end først antaget.

Til gengæld er der sol på en næsten skyfri himmel og småsten i hullet, så underlaget er fast og tørt.

- Vi oplever næsten dagligt, at der ikke er lagt sten, og at der derfor er vådt og mudret. Vi kræver selvfølgelig, at det bliver ordnet, inden vi starter arbejdet. Det med ordnede forhold er noget, som Kristian går op i.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kristian arbejder i hul

Derfor deltog han også for nyligt på Blik- og Rørarbejderforbundets og Dansk Metals Rørprislistekursus, hvor man bliver klogere i opmåling og kopisedler. Det var der, Fagbladet Blik & Rør mødte det 34-årige medlem første gang (læs mere om kurset på side 34-35).

Kristian er akkordsvend og er for nyligt begyndt også at opmåle sit arbejde selv.

- Jeg havde lige afleveret mit første projekt, som jeg selv havde udregnet, da jeg kom på kurset. Jeg blev klar over, at jeg havde snydt mig selv for nogle penge. Det var små ting som opklodsninger på rør, men det kan alligevel betyde noget i sidste ende.

Tidligere var det Kristians kollega, der målte op, og ofte fik de også hjælp fra opmåleren i Kreds Sydjylland-Fyn.

Men allerede da Kristian startede i virksomheden for lidt over et år siden, vidste han, at han gerne ville opmåle selv.

HELLERE NYT END GAMMELT
Efter opgaven i Kolding går turen til et andet hul i en vej i Fredericia. Her skal en boligejer kobles til fjernvarmenettet. Det var den opgave, som Kristian oprindeligt skulle have startet dagen med. Hullet i vejen ned til fjernvarmenettet er dog ikke så tørt, som det tidligere.

- Det er lige før, jeg skal have waders på for at arbejde her, konstaterer Kristian, inden han hopper ned til de rør, der skal give en familie i Fredericia varme i fremtiden.

Det er dog ikke vådt nok til, at han vil ringe til entreprenøren og kræve, at der bliver gjort noget ved det.

Kigger op

Dagens arbejde kommer dog heller ikke kun til at foregå i det våde hul. Nogle timer må Kristian tilbringe i familiens krybekælder, hvor han skal sætte nogle ventiler på nogle gamle rør.

Kælderen er i en højde, hvor man ikke kan stå oprejst og rørene vender, så det ikke er helt simpelt at sætte ventiler på. Derfor må Kristian, der ellers godt kan lide at arbejde alene, ringe til sin virksomhed, der må komme med noget andet værktøj, end det Kristian har i firmabilen.

Selvom Kristian kan lide sin frihed, når han arbejder i de store huller i vejen, så indrømmer han, at det der med at rode med gamle rør, ikke er hans foretrukne opgave.

- Jeg kan bedst lide opgaver, hvor jeg ikke skal rode med gammelt lort. Den opgave, jeg startede dagen med, der stod jeg i to timer og ventede på, at rørene var tømt for vand, før jeg kunne begynde mit arbejde. Det er spild af tid. Jeg kan bedst lide at arbejde med nyetablering af rør.

KUN VÆRET UDLÆRT ET ÅR

Det var lidt af en tilfældighed, der gjorde, at Kristian i dag arbejder med at svejse og udrulle fjernvarme.

Et job som han er vild med. Efter at have arbejdet nogle år i Holland som projektleder for et byggeri af en stor fiskedam, vendte han tilbage til Danmark. Her var han ledig i en kort periode, indtil jobcentret forslog, at Kristian tog et fjernvarme-rørsvejserkursus.

Det er et kursus, der er blevet til via et samarbejde mellem kommunale jobcentre, erhvervsuddannelser, fagforbund, heriblandt Blik-og Rørarbejderforbundet, og Tekniq Arbejdsgiverne, fordi der mangler svejsere til fjernvarmeudrulningen i Danmark.

- Jeg var på kursus i cirka tre måneder og fik jobbet allerede undervejs, fordi der kom et par virksomheder ud og lavede aftaler med os. Og siden har Kristian ikke set sig tilbage:

- Det passer mig bare så godt, det her job. Jeg bestemmer nogenlunde selv, hvor meget jeg vil tjene, forstået på den måde, at jo mere jeg arbejder, jo flere penge tjener jeg, siger Kristian, der den dag, fagbladet møder ham, planlægger en arbejdsdag på 9-10 timer.

Kristian i kælderen

 

- Jeg tager ikke hjem, før jeg er færdig med opgaven.

Lange arbejdsdage tager han en gang imellem, når han ikke har sine fire børn hos sig. Andre dage stopper han efter 6-7 timer. Alt i alt passer det med en arbejdsuge på cirka 37 timer.

Friheden i jobbet tiltaler ham også.

- Der kommer sjældent nogle og blander sig i mit arbejde: Hvornår jeg møder, hvornår jeg går hjem, hvornår jeg holder pause.

Kristian fortæller, at der kan være nogle i branchen, der ser ned på ham, fordi han kun har taget et kursus på få måneder, mens de fleste andre har en uddannelse, der tager fire et halvt år.

- Der er lidt delte meninger. Der er selvfølgelig nogle, der er håbløse til deres arbejde, men jeg er kommet ret godt i gang og allerede ved det første projekt, fik jeg 50 procent af akkorden. Så de kan se, at jeg kan mit arbejde. Og så skal de jo huske på, at der også er opgaver, jeg ikke kan udføre, som en VVS’er kan.