Top menu

Stram finanslov glemmer det forebyggende arbejdsmiljø

Formanden har ordet
Dato: 09/12-2021
2403

Det er ærgerligt, at der ikke er afsat midler på finansloven til det forebyggende arbejdsmiljø, fx i forhold til asbest, mener forbundsformand Henrik W. Petersen.


Foto: Jonas Krøner

Der var jubel fra de faglige organisationer på velfærdsområdet, da finansloven for 2022 blev præsenteret i mandags. Og med god grund. For selvom det samlet set var en stram finanslov, der blev indgået, blev der sat midler af til både personalet i sygehusvæsenet, sænkelse af klasseloftet, handicapområdet, ældreplejen og fødeområdet. Alle vigtige områder, hvor midlerne uden tvivl falder på et alt for tørt sted efter mange års besparelser.

Men mens vi glæder os over forbedringerne på velfærdsområdet, så ærgrer vi os i Blik- og Rørarbejderforbundet samtidig over, at der ikke er afsat én krone til det forebyggende arbejdsmiljø på resten af arbejdsmarkedet. For eksempel på asbestområdet, hvor omkring 300 personer hvert år mister livet på grund af de dødelige fibre, som findes i en tredjedel af vores bygninger.

Håndværkerfradrag kunne have været en del af løsningen

Finansieringen af finansloven for 2022 er blandt andet fundet ved at fjerne det såkaldte håndværkerfradrag, som har givet boligejere og lejere mulighed for at få fradrag på håndværksydelser som fx energirenoveringer.

Med fjernelsen af fradraget risikerer vi, at energirenoveringen i private boliger bliver sat på hold. Det er ærgerligt, når vi har en ambition om, at flere skal udskifte fx deres oliefyr med varmepumpe eller fjernvarme. Men det er ekstra ærgerligt, fordi håndværkerfradraget kunne have været en del af løsningen i kampen mod asbesten. Vi har i Blik og Rør tidligere foreslået, at man i stedet for helt at fjerne håndværkerfradraget kunne omlægge fradraget, så man kunne bruge det til at få kortlagt og fjernet asbest fra sin bolig. Den mulighed blev nemlig fjernet under den borgerlige regering ved finansloven for 2018.

På den måde kunne pengene været kommet ud og arbejde for at gøre hverdagen mere tryg for den enkelte dansker – samtidig med at det ville have forbedret arbejdsmiljøet for mange tusinder af håndværkere i Danmark.

65 % af S-vælgere vil have asbest prioriteret

Det er dog ikke kun os VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, der efterspørger handling, når det kommer til asbestproblemet. I en stor befolkningsundersøgelse foretaget af Electica i september 2021, svarede 65 % af Socialdemokratiets vælgere, at de mener, at politikerne i højere grad skal prioritere at fjerne asbest fra ejendomme og bygninger. Det samme gør sig i øvrigt gældende for 66 % af SF’s vælgere, 72 % af Enhedslistens vælgere og 49 % af Radikale Venstres vælgere.

Der skal derfor herfra lyde en kraftig opfordring til både regeringen og støttepartierne på Christiansborg om at tage problemet alvorligt og få lagt en plan for, hvordan vi kan bane vejen mod et asbestfrit Danmark.