Top menu

Asbest kom på dagsordenen på Christiansborg

Dato: 06/08-2021
2292

På Blik- og Rørarbejderforbundets initiativ blev der afholdt en asbestkonference i Landstingssalen på Christiansborg. Her var blandt andet Dan Henriksen og over 70 andre mødt op for at deltage i kampen mod asbest.

Foto: Jakob Carlsen

Asbest og følgesygdomme. Det er noget, der har fyldt meget på Blik- og Rørarbejderforbundets dagsorden gennem længere tid. Det er indtil videre kulmineret i en asbestkonference, som blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg den 5. august. Til konferencen var der, trods mange der stadig var på sommerferie, mødt over 70 mennesker op til konferencen, og det vidner om, at der er mange, der synes, det er et vigtigt emne.

- Vi vil blive ved med at råbe op og sætte fokus på asbest i medierne og over for politikerne, så de føler, de bliver nødt til at gøre noget ved det. Vi synes i hvert fald, det er uhyggeligt vigtigt at sætte fokus på, så det ikke bliver noget, man i folkebevidstheden lader blive i 80’erne, siger Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- & Rørarbejderforbundet.

Forbundsformanden var desuden første mand på talerstolen der åbnede hele konferencen, hvor han blandt andet kunne fortælle om vigtigheden af at styrke indsatsen mod asbest. Her brugte han helt konkret fremmødte Dan Henriksen som et eksempel på, at bare fordi man ikke snakker så meget om asbest længere, så findes det altså stadig.

Asbest i dagligdagen

Efter oplægget fra Henrik W. Petersen og en videohilsen fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, blev der fremvist to meget rørende videoer med Dan Henriksen, der fortæller om at have fået en dødsdom på grund af udsættelse for asbest. Derefter var der oplæg fra VVS’er Jesper Kallehauge Terndrup med fokus på at fortælle om, hvor og hvor ofte han støder på asbest i sit daglige arbejde. Jesper kaldte sit oplæg for ”Asbest – en dræbende følgesvend” fordi enten så følger asbesten dig til graven – ellers så følger den dig i graven. Her kom han også med følgende vigtige besked til sine kolleger:

- Hvis man er i tvivl, om noget er asbest, så er det altid asbest – indtil andet er bevist.

Pludselig under oplægget rejser en VVS’er sig op med en vigtig pointe. Han spørger hele salen ad – hvor mange af de tilstedeværende, der egentlig er skrevet op i en asbestprotokol. Her rækker over halvdelen af salen hånden op. Heriblandt en ung kvinde i starten af tyverne – som kun har været udlært i et år.

Forsker: Bygningsarbejdere har været udsat for 700.000 tons asbest

Efter Jespers oplæg var det tid til, at en kræftforsker fik lov til at fortælle lidt om sit arbejde. Seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse kunne fortælle deltagerne, at bygningsarbejdere gennem de seneste 100 år har været udsat for 700.000 tons asbest. Udover det kunne han fortælle, at Danmark indtager en 2. plads i Europa i at have brugt mest asbest pr. indbygger – kun overgået af Luxembourg. 

Vil kalde ministeren i samråd

Hele konferencen blev rundet af med en paneldebat med deltagende politikere i form af Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokratiet og Christian Juhl fra Enhedslisten. Her blev der diskuteret fremtidige handlingsplaner i forhold til asbest. Den vigtigste pointe fra den debat var nok, at Christian Juhl lovede at kalde beskæftigelsesministeren i samråd i den nærmeste fremtid om Blik & Rørs 8 fremsatte forslag til et asbestfrit Danmark.