Top menu

Formanden har ordet: Der sættes menneskeliv på spil!

Formanden har ordet
Dato: 28/11-2018
1886

ASBEST ER OG BLIVER en skjult og tavs dræber. Men selv om asbest har været forbudt i mere end 30 år, støder VVS’ere, skorstensfejere og andre håndværkere ofte på asbesten i forbindelse med deres arbejde.

Det er årsagen til, at vi i Blik- og Rørarbejderforbundet fortsat kæmper for, at asbesten skal tages alvorligt. 

VI SER STADIG KOLLEGER, som alt for tidligt må forlade arbejdsmarkedet, efter at de er blevet ramt af asbestose. Det seneste år har vi i Blik- og Rørarbejderforbundet ført kampen mod asbest til nye højder ved at politianmelde en virksomhed, som har bragt kollegers liv i fare ved at udsætte dem for asbest. 

Vi er også stødt på flere andre uheldige sager, hvor faren ikke blev taget alvorligt nok. I det her tilfælde handler det om den offentligt ejede virksomhed HOFOR, som efter vores mening spiller russisk roulette med de kollegers liv, som udfører fjernvarmearbejde i København. 

Problemet findes desværre i hele landet, og i de seneste år har vores københavnske kolleger, som arbejder med at udvide fjernvarmenettet i landets hovedstad, ofte følt, at problemerne med asbest ikke tages alvorligt nok. Og de var heller ikke helt sikre på, om de tests, der bliver foretaget, inden arbejdet går i gang, var rigtige nok. Og det var med god grund. 

FOR NYLIG ØNSKEDE Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, at blive klogere på nedslidning og diskutere den almindelige lønmodtagers muligheder for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Derfor besøgte hun nogle VVS’ere, som er i gang med at føre fjernvarme gennem en kælder på det gamle Sundholm Hospital i København. 

Nogle dage efter besøget forlangte de VVS’ere så en ny test for asbest, for de tvivlede meget på den første, obligatoriske prøve. Og ganske rigtigt – den tavse dræber var over alt i den kælder, hvor de arbejdede. Og hvor Mette Frederiksen havde kravlet rundt. Det er uacceptabelt for alle, der har været i den kælder. 

Derfor må de alle sammen registreres i det såkaldte ”asbest-register”, hvis de senere skulle få problemer med helbredet. Det håber vi inderligt ikke sker for nogen af dem. 

I BLIK- OG RØRARBEJDERFORBUNDET benytter vi lejligheden til igen at sætte øget fokus på den lemfældige tilgang til problemerne med asbest. Vi ønsker blandt andet, at der skal laves et landsdækkende asbest-register, så omfanget af asbest kendes til bunds. Samtidig bør straffen for overtrædelser af reglerne for asbest øges betragteligt. 

Det kan simpelt hen ikke være rigtigt, at virksomheder og institutioner, som spiller russisk roulette med andre menneskers liv, gang på gang enten helt slipper for straf eller blot modtager en bøde på nogle få tusinde kroner. 

Det er altså menneskeliv, det handler om.

Henrik W. Petersen
Forbundsformand