Top menu

Formanden har ordet: Nye kampe skal vindes i 2020

Formanden har ordet
Dato: 02/01-2020
1880

Endnu et år er gået. Og jeg står tilbage med en følelse af 2019 som et fortrøstningsfuldt år med gode politiske takter fra den nye regering og stærke faglige kræfter i Blik og Rør og fagbevægelsen.

Blik og Rør har været involveret i mange politiske emner i år, som har stor betydning for kollegerne i hele landet. Nogle kampe har vi vundet – og nogle må vi kæmpe videre med i det nye år.

Aftalen om det nye midlertidige akkordsystem baseret på tid har givet os tro på en reel overenskomstforhandling, som vi for alvor skyder i gang i løbet af få uger, hvor vi sammen med arbejdsgiverne satser på at finde frem til gode, solide løsninger. Men vi har også andre kampe vi skal vinde i 2020.

Vi har blandt andet allerede sat sejlene til en stor kampagne, som igen skal sætte fokus på asbest. Efter nogle år, hvor asbest - fra politisk side - egentlig blev anset som en overstået fare, har problematikken igen rejst sig fra støvet. Asbest er stadig et problem for vores kolleger, som uskyldige og uvidende bliver udsat for det dræbende støv. Dét vil vi ikke stå model til, og det skal stoppe. Indeklimaet er endnu et slag, der skal vindes. 

Med Blik & Rørs indeklimakonference, som vi afholdte i efteråret, fik vi sat politisk fokus på problemerne med især folkeskolerne og institutionernes manglende ventilation og rensning af ventilationskanaler. Det fik da også Dansk Folkeparti til at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, som skulle gøre op med netop disse udfordringer. Men intet er endnu vedtaget, og vi giver ikke op, før vi har set konkrete løsninger.

Sidst men ikke mindst bliver 2020 også et år, som vil stå i uddannelsens tegn. Vi oplever stigende konkurrence inden for vores felt – andre fagligheder og til dels også ufaglærte maser på for at komme ind og løse opgaverne inden for vores branche. Hvis vi skal sikre vores fag, skal vi sørge for, at de danske VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere er de bedste til at løse branchernes opgaver – både når det handler om rensning, rørlægning, ventilation og energioptimering.

Derfor skal vi sørge for, at vi og vores kolleger får taget efteruddannelse og bliver holdt ajour med de nyeste produkter og teknikker. Ja, der er som sagt mange problemer der skal løses og udfordringer der skal tages. Men jeg ved, at når vi står sammen, så kan vi meget. Hvis vi tror på de gode resultater, er villige til at se på nye løsninger og åbne for forandringer, så kan vi nå rigtig langt.

Jeg glæder mig.

Henrik W. Petersen
Forbundsformand