Top menu

Formanden har ordet: Klogt at investere i en faglært fremtid

Formanden har ordet
Dato: 12/06-2020
1868

Ferietanker om feriepenge

Selvom jeg har holdt ferie i denne uge, så skal det ikke afholde mig fra at dele mine tanker om nogle af ugens begivenheder med jer. Faktisk er det ofte, når vi holder ferie, at man for alvor har tid til at stoppe op og lægge mærke til de ting, der rent faktisk betyder noget i ens arbejdsliv.

Derfor glæder det mig også, at regeringen i denne uge – efter længere tids pres fra både Fagbevægelsens Hovedorganisation og arbejdsgiverne – foreslog at udbetale to ugers indefrosne feriepenge. Det bakker vi op om i Blik- og Rørarbejderforbundet, og vi opfordrer til, at alle de indefrosne feriepenge udbetales til lønmodtagerne.

Det vil nemlig både forsøde tilværelsen for den enkelte lønmodtager, samtidig med at det vil give en saltvandsindsprøjtning til hele den danske økonomi og arbejdsmarked. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har vist, at hvis alle danskernes indefrosne feriepenge udbetales, vil det kunne øge beskæftigelsen med 26.500 jobs, i takt med at forbruget vil stige.

Det glæder mig derfor, at der nu tegner sig et politisk flertal for at udbetale feriepengene, så lønmodtagerne kan se frem til en pose penge, som kan bruges på alt fra badeferie ved de danske kyster til renovering af badeværelset.

 

Godt at uddannelserne bliver styrket

I denne uge meldte Regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ud, at de vil investere 750 millioner kroner frem til 2023 i uddannelse og opkvalificering. Et af de konkrete forslag er, at ufaglærte ledige over 30 år i år og næste år skal kunne tage en erhvervsuddannelse på 110 procent dagpenge, hvis de uddanner sig inden for et fag, hvor der er behov for arbejdskraft.

Det er et klogt træk at investere i at opkvalificere de mange mennesker, der desværre har mistet deres job på grund af coronakrisen. For vi får brug for flere dygtige faglærte folk, som kan være med til at bygge vores land op igen efter denne krise og være med til at sikre gode, trygge rammer for kommende generationer.

Der skal derfor lyde ros til regeringen for det gode forslag. Samtidig skal der lyde en opfordring til virksomhederne om at yde deres bidrag til en faglært fremtid ved at tage flere lærlinge ind. Og med lærlingeaftalen fra tidligere på måneden, som giver 90 % i løntilskud for nye ordinære uddannelsesaftaler, er der ikke nogen undskyldninger tilbage for ikke at tage flere lærlinge.