Top menu

Formanden har ordet: Kom igen, Arbejdstilsynet!

Formanden har ordet
Dato: 20/09-2020
1856

Euroskills kommer til Danmark

I denne uge kom det frem, at det nu er officielt besluttet, at EuroSkills – de europæiske mesterskaber for erhvervsuddannelser, skal afholdes i Danmark i 2024. Dermed kommer Danmark til at være vært for næsten 700 kommende faglærte fra mindst 30 lande til at konkurrere om medaljerne i 35-40 fag, herunder blandt andet VVS- og skorstensfejerfaget, hvor vi har utroligt mange dygtige unge. Det er en rigtig god nyhed, for det giver mulighed for at hylde vores kommende faglærte for den indsats, de gør, og for at vise andre unge, hvor mange muligheder en erhvervsuddannelse faktisk giver.

EU-tale bød på op- og nedture

I onsdags holdt EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, den årlige ’State of the Union’ tale, hvor hun gav en status på, hvor den europæiske union står lige nu – og hvilken fremtid vi ser ind i den kommende tid. Man kan mene meget om EU, men man kan ikke komme udenom, at de beslutninger der tages i EU, får betydning for danske lønmodtagere, herunder medlemmerne af Blik og Rør. Derfor fulgte jeg også med under formandens tale. En tale, som bød på både positive overraskelser og nedslående udmeldinger.

Først og fremmest var det positivt, at kommissionsformanden vil hæve ambitionerne på klimaområdet og reducere drivhusgasser med mindst 55 % i 2030. Det er et skridt i den helt rigtige retning, for det vil nemlig skabe vækst for de virksomheder, som leverer grønne teknologier, og dermed åbne op for en masse nye job i VVS-branchen. Men fine ord og ambitioner er ikke nok. Det kræver også, at der bliver sat penge af til faktisk at investere i de grønne løsninger.

Desværre bekræftede kommissionsformanden igen, at kommissionen vil fremlægge et forslag til en lovbestemt EU-mindsteløn her til efteråret. Og selvom von der Leyen selv garanterer, at hun vil tage hensyn til de kollektiver overenskomster i blandt andet Danmark, så er jeg stærkt bekymret for de konsekvenser, en lovbestemt mindsteløn vil have for den danske model. Ofte ser lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationerne meget forskelligt på tingene, men i forhold til forslaget om en EU-mindsteløn er der faktisk fuld enighed på begge sider af bordet: Vi vil ikke have, at EU skal blande sig i danske lønninger. Og det at vi er enige, bekræfter bare hvor god en aftalemodel, vi har fået oparbejdet her i landet over de sidste 120 år. Det skal vi blive ved med at værne om, og det er betryggende at vide, at vi er mange, der kæmper en fælles sag.

Udanske forhold ved Femern

En af de sager, som har fyldt meget for mig i denne uge, er forholdene ved Femern-byggeriet. Med en pris på knap 53 milliarder kroner er byggeriet af Femern-tunnelen mellem Rødby og Puttgarden et af danmarkshistoriens største og dyreste byggeprojekter. Men på trods af det gavmilde budget har de to hollandske byggefirmaer, som står for byggeriet, efter tre måneder stadig ikke tegnet overenskomst, der kan sikre ordentlige løn og arbejdsvilkår for medarbejderne.

Som om det ikke var slemt nok, har virksomhederne oven i købet anmodet Arbejdstilsynet om – og fået godkendt (!) – en arbejdstid på 28 arbejdsdage af 12 timers varighed ad gangen. Det er for mig fuldstændig uforståeligt, at Arbejdstilsynet kan finde på at godkende en arbejdstidsaftale, der så åbenlyst åbner op for social dumping. Vi har i BAT-kartellet haft et akutmøde med beskæftigelsesministeren, og vi vil blive ved med at kæmpe for, at det her hul i lovgivningen bliver lukket så hurtigt som overhovedet muligt, så der ikke åbnes op for en helt ny flanke for arbejdsgivere, som ikke vil overholde de retningslinjer, vi har i Danmark.