Top menu

Formanden har ordet: Den danske model sejrer igen

Formanden har ordet
Dato: 02/10-2020
1853

I mandags blev der efter flere måneders forhandlinger underskrevet en overenskomst mellem Fehmarn Belt Construction og flere af forbundene i BAT-kartellet, herunder Blik- og Rørarbejderforbundet. Femern-projektet er Danmarks største bygge- og anlægsprojekt nogensinde, og det var under al kritik, at et statsligt prestigebyggeri i det omfang ikke var dækket af en overenskomst. Og med overenskomsten, som nu er underskrevet, træder en anden aftale i kraft frem for den vanvittige arbejdstidsaftale, som Arbejdstilsynet ellers – til stor undren – havde givet dispensation for. Desuden bliver der med overenskomsten indført et kædeansvar, så FBC har ansvar for, at alle underleverandører overholder overenskomsten, og der sikres fri adgang til at kontrollere forholdene.

Overenskomsten med FBC på Femern-projektet er et resultat af stærkt, fagligt arbejde og solidt sammenhold. Sammen har vi endnu en gang bevist, at den danske model kan sejre over profit og grådighed, og at det godt kan betale sig at kæmpe for ordentlige forhold. Det kan vi være stolte af i Blik- og Rørarbejderforbundet.   

Halvvejsstatus

I tirsdags var det to år siden, at Blik og Rørs kongres sluttede i Aalborg. Vi er dermed nået halvvejs i kongresperioden. Det har været to hæsblæsende år med både store udfordringer og store sejre. Og dagen gav for mit eget vedkommende anledning til et tilbageblik på, hvad vi på kongressen i 2018 satte os for, og hvor vi er i dag.

Da I valgte mig som forbundsformand i 2018, præsenterede jeg de tre kernepunkter, jeg mente, Blik og Rør skulle fokusere på i den kommende periode: Uddannelse, arbejdsmiljø og organisering. Og selvom vi kun er nået halvvejs i kongresperioden, så mener jeg faktisk, vi er nået langt på alle tre punkter.

Vi har fået opdateret VVS-energiuddannelsen, så den kan stå på mål med den grønne udvikling, vi ser i branchen. Vi har fået sat arbejdsmiljø og retten til en værdig tilbagetrækning på dagsordenen, og forhåbentlig er politikerne meget snart klar med en aftale, som vil markere et historisk velfærdsløft, og som vil komme mange medlemmer af Blik og Rør til gavn. Og sidst men ikke mindst, så har vi holdt fast i den medlemsfremgang, vi har set de sidste seks år – og det på trods af coronakrisen og den usikkerhed, den har medført.

Det er resultater, vi alle kan være stolte af, og som vi skal tage æren for i fællesskab. For i Blik og Rør løfter vi i flok, og vi står stærkest, når vi står sammen. Forude venter mange flere kampe og sejre, og jeg ser frem til fortsat at sætte Blik og Rørs stemme på dagsordenen.