Top menu

Formanden har ordet: En historisk sejr for Blik og Rør

Formanden har ordet
Dato: 16/10-2020
1851
historisk sejr

Natten til lørdag i sidste weekend landede regeringen, DF, SF og EL en aftale om tidlig pension. Det er en aftale, der har været længe undervejs. Der har været mange bump på vejen, og jeg må indrømme, at jeg flere gange har været bekymret for, om aftalen ville drukne i Christiansborg-fnidder og politisk spin. Det skete heldigvis ikke. 

Jeg vil starte med at sige, at værdig tilbagetrækning ikke er en ny dagsorden for Blik og Rør. Vi har i årevis kæmpet for at få gjort op med det uretfærdige pensionssystem i Danmark. Og allerede tilbage på kongressen i 2018 blev det vedtaget, at vi i Blik og Rør skulle arbejde for at sikre en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Det kan vi nu sætte et tjek ved – og endda kun halvvejs inde i kongresperioden.

Efter et langt og sejt pres fra blandt andet Blik og Rør og 'Alliancen for en værdig tilbagetrækning', er der nu en aftale i hus, der kan sikre en værdig tilbagetrækning for dem med et langt og hårdt arbejdsliv. Aftalen om tidlig pension er en historisk sejr for Blik og Rør. Og jeg er stolt over, at Blik og Rør har været med til at sikre, at medlemmerne, som er startet tidligt på arbejdsmarkedet, og har knoklet et helt arbejdsliv, nu får muligheden for at kunne trække sig lidt tidligere tilbage.

Men selvom flere medlemmer nu kan trække sig tidligere tilbage, så betyder det ikke, at vi i forbundet kan læne os tilbage. For vi skal stadig arbejde for et bedre arbejdsmiljø ude i virksomhederne, så de yngre generationer af VVS'ere, blikkenslagere og skorstensfejere ikke får de skavanker, som min generation (og ældre generationer) oplever. Det er en kamp, som jeg og mine gode kollegaer i forbundet går til med gejst, mod og optimisme. For er der én ting, de seneste to år har vist, så er det, at det er muligt at forbedre lønmodtagernes forhold markant, hvis vi står sammen om en fælles sag.

Hyggeligt tilbageblik

Det er vigtigt både at være i nuet og at kigge fremad. Men det er også vigtigt at kigge tilbage en gang imellem. Og det fik jeg heldigvis rig mulighed for, da vi i går – traditionen tro – holdt frokost med tidligere valgte og ansatte i Blik- og Rørarbejderforbundet. Det var som altid en fornøjelse at dele en bid brød med dem, der har været med til at præge forbundet op til nu. Og det gør mig stolt over at få lov til at føre faklen videre.