Top menu

EU asbestreform: Holder fast i en grænseværdi ti gange højere, end hvad EU-Parlamentet tidligere har indstillet til

Dato: 20/01-2023
2771

”Jeg kaldte det uambitiøst, da EU-kommissionen foreslog det. At chefforhandleren i Parlamentet nu kommer med et udspil magen til – er decideret pinligt”, lyder det fra Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Asbestreform

I går offentliggjorde chefforhandler i EU-Parlamentet på asbestreformen, Veronique Trillet Le-Noir, det første udkast til en asbestreform. Udkastet kommer på baggrund af et længere forløb. September sidste år kom EU-kommissionen med et nyt direktivforslag om asbest. Men forslaget fulgte langt fra op på den ambitiøse indstilling, EU-Parlamentet tidligere havde vedtaget. En af de store knaster var, at hvor EU-Parlamentet havde foreslået en grænseværdi for asbest på 1000 fibre per kubikmeter – så lød EU-kommissionens forslag i stedet på 10.000 fibre per kubikmeter. Altså ti gangere højere end det foreslåede, og mere end det tredobbelte af de gældende regler i Danmark.

I det nye udkast fra chefforhandleren lyder forslaget stadig på en grænseværdi på 10.000 fibre per kubikmeter. Det møder kritik fra Henrik W. Petersen, som er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet og repræsenterer over 10.000 VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere.

- Et næsten enigt EU-parlamentet har tidligere vedtaget en asbestrapport, der lagde op til en grænseværdi på 1000 fibre per kubikmeter. Jeg kaldte det uambitiøst, da EU-kommissionen gik imod parlamentets anbefaling, og foreslog en grænseværdi ti gange så høj. At chefforhandleren i parlamentet nu kommer med et udspil magen til – er decideret pinligt. Man kan da blive oprigtigt i tvivl om, hvorvidt de forstår alvoren af problemet, lyder det fra Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet,

Og tilføjer:

- I Europa er der 90.000 om året, der mister livet til asbestrelaterede sygdomme. Og EU’s kemikalieagentur har endda tidligere selv slået fast, at der ikke er nogen nedre grænse for, hvornår asbest er skadeligt. For det er skadeligt. Så man kan ikke være for ambitiøs i at bekæmpe problemet med asbest, det handler altså om menneskeliv.

 

Møder kritik fra danske EU-parlamentarikere

De to danske EU-parlamentarikere, Marianne Vind (Socialdemokratiet), og Nikolaj Villumsensen (Enhedslisten), er begge skyggeordførere på forslaget for deres respektive politiske grupper. Det betyder, at de sidder med ved forhandlingerne om et nyt asbestdirektiv. Fra dem begge lyder der en skarp kritik af dagens udspil, og de har begge tænkt sig at kæmpe for en mere ambitiøs asbestreform.

- Et af de punkter vi helt klart kommer til at diskutere den 6. februar, er netop grænseværdien, det skal jeg nok sørge for, lyder det fra Marianne Vind i en fælles pressemeddelelse.

Dette bakkes op af Nikolaj Villumsen:

- Jeg vil på mødet endnu engang minde rapportøren om, at det her handler om liv og helbred for millioner af europæere, og vi kan ikke være andet bekendt at sænke grænsen, siger Nikolaj Villumsen i pressemeddelelsen.

Den 6. februar er rapporten til diskussion i EU-Parlamentets Beskæftigelsesudvalg. Medlemmerne af EU-parlamentets Beskæftigelsesudvalg kan komme med ændringsforslag til rapporten frem til den 9. februar. De vil blive debatteret i udvalget d. 1. marts, og den 13. april skal der stemmes om dem i EU-Parlamentet. Dernæst begynder forhandlingerne med Ministerrådet og EU-kommissionen.

 

Kontakt

Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet
+45 51 53 31 49

Kiki Jano Nielsen, sekretariatschef og politisk chef i Blik- og Rørarbejderforbundet
+45 51 56 17 03