Har I ikke en faglig klub på arbejdspladsen, og kunne I godt tænke jer at starte en op? Så kommer Fagbladet Blik & Rør her med nogle tips og tricks til, hvordan I kommer i gang.
Faglige klubber hører til i regi af Blik- og Rørarbejderforbundets fire kredse, og det er i deres love, at rammerne for klubber er definerede. Vi har talt med Henrik Juul Rasmussen, formand i Kreds København, om, hvordan de gør hos dem.
1: Kontakt din kreds
Rammerne for en faglig klub er forskellige fra kreds til kreds, så kontakt din kreds og hør, hvordan det foregår hos jer. Og så er kredsen klar til både at svare på spørgsmål og til at hjælpe jer i gang.
2: Derfor kan det være en god ide at starte en faglig klub op på arbejdspladsen
- Det styrker sammenholdet, styrker opbakningen til tillidsmanden, og så har det jo i sidste ende indflydelse på løndannelsen. Og så kan det også være temmelig festligt. Man skal ikke være i tvivl om, at det sociale sammenhold har stor betydning. Vi har gode klubforhold, de andre fagforeninger er ret misundelige på vores klubkultur, lyder det fra Henrik Juul Rasmussen, formand i Kreds København.
3: Sådan starter I en klub
- Jeg forsøger altid at få dem til at indkalde til et fyraftensmøde og gerne i fagforeningens lokaler, hvor vi også gerne hjælper med det praktiske omkring at bestille forplejning til arrangementet. På den måde får de holdt en stiftende generalforsamling, fortæller Henrik Juul Rasmussen.
4: Disse ting kan være en god idé at have på plads inden den stiftende generalforsamling
Henrik Juul Rasmussen kommer også med et par tip til, hvad der kan være godt at have styr på inden den stiftende generalforsamling:
- Jeg går ud fra, at man har en tillidsrepræsentant. Men derudover er det vigtigt at få valgt et bestyrelsesmedlem og en kasserer. Og så er det vigtigt at få skrevet et referat. Det skal de bruge i banken, når man opretter en bankkonto til klubben.
5: Det kan kredsens love f.eks. definere
I Kreds Københavns klublove definerer de blandt andet formålet med klubberne, hvor mange medlemmer der mindst skal være af bestyrelsen - og et minimum antal møder for året. Og mere til. Derfor er det en rigtig god ide at hive fat i kredsen, hvis I vil starte en faglig klub op – og høre, hvordan rammerne for en faglig klub ser ud hos jer.
6: Hvem kan være med i en faglig klub?
- Der findes også fællesklubber flere steder, men jeg plejer at anbefale, at man starter en faglig klub. Det vil sige en klub specifikt for rørlæggere og blikkenslagere, lyder rådet fra Henrik Juul Rasmussen.