Top menu

Afskaffelsen af store bededag er et uhørt angreb på den danske model

Dato: 05/01-2023
2763

Regeringens forslag om at afskaffe en helligdag er ”et uhørt angreb” på den danske model, mener Henrik W. Petersen, der er forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

I december 2022 fik Danmark en ny regering. En af de helt store tidsler i regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark” er afskaffelsen af en helligdag. Alt tyder på, at den helligdag, som den nye SVM-regering ønsker at afskaffe, er store bededag.

Hos Blik- og Rørarbejderforbundet, der repræsenterer landets VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, undrer forbundsformand Henrik W. Petersen sig over, at forslaget om at afskaffe en helligdag blev fremlagt uden forudgående drøftelser med arbejdsmarkedets parter.

- Store bededag er en lønmodtagerfridag, og betalingen for den er sikret i overenskomsten. Derfor undrer jeg mig også meget over, at regeringen helt uden varsel eller dialog med arbejdsmarkedets parter har præsenteret et forslag om at afskaffe en helligdag, siger forbundsformand Henrik W. Petersen.

Han mener, det er et voldsomt angreb på den danske arbejdsmarkedsmodel.

- Titlen på regeringsgrundlaget er ”Ansvar for Danmark”. Det lyder jo meget godt. Men at tage ansvar for Danmark indebærer også at tage ansvar for den danske model, som politikerne ofte står i kø for at rose. Det klinger derfor hult, når regeringen pludselig foreslår at afskaffe en helligdag. Det er ikke alene et indgreb i den danske model. Det er et fuldstændig uhørt angreb på vores aftalemodel, siger Henrik W. Petersen.

Regeringens forslag kommer forud for overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked (OK23), som netop er skudt i gang. Og netop den timing gør kun situationen værre, mener forbundsformand Henrik W. Petersen:

- Debatten om afskaffelse af en helligdag er et politisk skabt problem, som politikerne selv må løse, og som det er både urimeligt og urealistisk at forvente, at overenskomstsystemet skal finde en løsning på.

Baggrunden for regeringens forslag omkring afskaffelse af en helligdag bunder i den stigende mangel på arbejdskraft, som opleves i nogle brancher.

- Vi har haft – og vil fortsætte med at have – gode drøftelser og aftaler med arbejdsgiverne omkring, hvordan vi øger arbejdsudbuddet. Vi går også meget gerne ind i politiske drøftelser omkring dette, men det kræver jo, at vi bliver inddraget. Og jeg vil på det kraftigste opfordre regeringen til at tage netop det her forslag af bordet. Det er ikke for sent at blive klogere, siger han.