Top menu

I Syrien arbejder en VVS’er fra 6 til 22

Dato: 02/09-2021
2307

37-årige Mostafa Khalil kom til Danmark som flygtning fra Syrien i januar 2015. I dag har han en færdiggjort VVS-energiuddannelse og fast arbejde ved Ribe VVS. Selvom han også arbejdede som VVS’er i Syrien, har det været store forskelle på, hvordan man arbejder i Syrien og Danmark.

Foto: Ole Joern

Fagbladet Blik & Rør møder Mostafa Khalil ved Ådalshaven i Sædding, som ligger i Esbjerg Kommune. Her er et omfattende renoveringsprojekt af alle lejlighedskomplekserne i gang. Mostafa har arbejdet her de sidste 8-9 måneder, men renoveringen har været i gang i 2,5 år – og der er stadig et år tilbage, før det hele gerne skulle stå færdigt.

Da fagbladet ankommer og ringer ham op, går han ud til vejen med telefonen i hånden, indtil han får øje på os og udbryder ’jeg kan se dig nu, jeg kan se dig nu’.

På Ådalsvænget, Ådalsparken og Ådalshaven er Arbejdernes Boligforening i gang med at lave i alt 606 lejligheder om til 509 nyrenoverede, projektet løber op i sammenlagt 600 mio., og det er tydeligt at se, at det ikke er meget, der ikke bliver skiftet ud. Det er stort set kun betonmurene, skallen på bygningerne, der forbliver. Hvis det da ikke er en af de mure, der bliver revet ned for at slå to lejligheder sammen.

Mostafa viser rundt på sin arbejdsplads og forklarer ivrigt og smilende om byggeriet. I dag er han i gang med at lægge rør til radiatorer – men der skal både laves helt nye badeværelser med gulvvarme, nye køkkener og i kælderen bliver alle rør også udskiftet, og Mostafa arbejder med det hele. Da vi ser et af de færdige køkkener, fortæller Mostafa med et smil på læben, at det ’som danskerne siger, er et HTH-køkken’, og strækker lyden af det sidste h.

Fra Syrien til Danmark

37-årige Mostafa Khalil kom i 2015 til Danmark som flygtning fra Syrien, helt præcist d. 22. januar 2015. Han bor her med sin kone og to børn, og har lige købt et 184 kvadratmeter stort hus, han selv går og renoverer ved siden af sit arbejde. Men selvom det kun er 6 år siden, han kom til Danmark, har han netop færdiggjort VVS-energiuddannelsen og har nu fast arbejde ved Ribe VVS.

Inden borgerkrigen i Syrien førte ham til Danmark, arbejdede han også som VVS’er i både Syrien og Libanon, men arbejdet er langt fra ens.

- Der er kæmpe forskel på at arbejde i Danmark og i Syrien og Libanon. Der er masser af ting, reglerne og sådan, fortæller Mostafa.

Forskellen er, at man I Syrien og Libanon blander alle mulige materialer, uddyber Mostafa.

Også arbejdsforholdene var betragteligt anderledes. Arbejdet var til en fast løn og kunne nogle dage strække sig fra klokken 6 om morgenen til en 22 eller 24 om aftenen – uden at der kom ekstra i løn af den grund. Og Mostafa påpeger, at med arbejdsdagene i Danmark fra 7 til 16 bliver man ikke træt på samme måde.

I Syrien måtte han også selv anskaffe, hvad han skulle bruge af arbejdstøj og fodtøj. Selv værktøjet var betragteligt anderledes.

- Værktøjet var ikke ligesom i Danmark. Det var meget i hånden, med hammer og mejsel, det var ikke ligesom her, hvor vi har alt muligt.

Min danskerfar’

Vi kommer tilbage til skurvognene efter at have været rundt på byggepladsen og se både, hvad Mostafa går og arbejder med i dag, og i nogle af de mere færdige lejligheder, hvad det gerne skulle ende op med. Her står en af Mostafas kollegaer og er i gang med at skylle sin drikkedunk med en vandslange, og Mostafa præsenter ham grinende som ’min danskerfar’. Kollegaen er Søren Nielsen, og han har hjulpet Mostafa rigtig godt ind i arbejdet.

- Han har vist mig, og spurgt, om jeg kan lave det her, og jeg sagde, det kan jeg godt. Det er selvfølgelig lidt svært, når man starter på et nyt arbejde og kommer fra Syrien til et nyt land.

Mostafa fortæller, at kollegaen, Søren, har været god til at sætte ham i gang med tingene – og har lagt mærke til hans arbejde.

VVS-energiuddannelsen blev en positiv overraskelse

Tanken om fires års uddannelse slog i første omgang Mostafa lidt ud, eftersom at han også arbejdede som VVS’er i Syrien og alligevel skulle have uddannelsen for at kunne arbejde i Danmark. Men det viste sig at blive en rigtig god oplevelse.

- Selvfølgelig, når man starter første gang på et nyt job eller uddannelse, så finder man det svært. Men hvis man vil det, så kan man godt. Hvis der er nogen, der gider hjælpe. Jeg fik rigtig godt med hjælp, fordi der var nogle dygtige lærere på Rybners Esbjerg.

Og selvom han kunne trække på noget af sin erfaring fra Syrien, så har der været meget at lære. Og Mostafa forklarer, at det nærmere er 80% frem for 20% ny viden, han har bygget ovenpå i Danmark. Så det har været godt givet ud at tage uddannelsen, mener han.

Mostafa fik kontakt til Ribe VVS gennem jobcentret, og han startede i lære 1. maj 2017. Nu er han færdiguddannet og han fik 10 i sin svendeprøve.