Søgefelt

Onsdag 03/01 2018

Flygtning med svendebrev og job

Thomas Warda har nu to uddannelser som VVS´er. Han er udlært som VVS´er i Syrien, hvor han er født, opvokset og senere flygtet fra. Nu har han også både svendebrev og job som VVS´er i Danmark.

Alle de ventiler og pumper. Det havde vi ikke i Syrien, fortæller Thomas Warda, som flygtede fra sit hjemland Syrien for otte år siden. Målet var Norge, men han blev stoppet ved grænsen mellem Tyskland og Danmark og blev kørt til Sandholmlejren.

Efter seks måneder fik han opholdstilladelse og kom til Grindsted. Han fik hurtigt job som opvasker på Hotel Svanen i Billund og arbejdede intenst med at lære dansk.

Et fag der mangler folk
Thomas Warda er nu 36 år. For 20 år siden besluttede han sig for at blive VVS´er. Uddannelsen i Syrien varede to år, og han nåede at arbejde i tre år som VVS´er, før han måtte flygte.

- Det er jo bare rør til varmt og koldt vand. Her i Danmark skal man arbejde med pumper, ventiler, termostater og mange forskellige forudindstillinger. Rør og fittings er de samme, men alt andet er anderledes. Jeg er glad for, at jeg startede helt forfra, og at jeg er i et fag, hvor der mangler folk på arbejdsmarkedet, understreger Thomas Warda, som fik sit svendebrev som VVS-energispecialist i sommers.

Godt at være håndværker
I august 2017 fik han så job hos Stakroge Smede og Maskinforretning.

- Jeg er glad for mit fag. Det er godt at være håndværker. Man lever godt. Det gør man også i Syrien. Her i Danmark tjener jeg mere. Jeg kan godt lide, at man aldrig laver det samme to dage i træk, siger han.

Hvad oplever du ellers af forskelle?

- Man passer meget mere på her. Vi må ikke bare gå op på taget. I Syrien bestemmer man selv, om man vil gå op på taget.

Er der noget dårligt at sige om det at være VVS´er i Danmark?

Nej, ikke i min verden.

Vil du gerne blive i Danmark? 

- Ja, hvis jeg får lov.

Har du mødt racisme?

Ja, men det kan man møde alle steder i verden – også i Syrien. Jeg overhører det og glemmer det.

Hvordan er du blevet så god til dansk?

- Jeg har gået på sprogskole og så lærte jeg dansk på mit første job på Hotel Svanen. Mine nye kolleger hjælper mig også meget, og så har jeg fra starten gået derhjemme og hørt dansk fjernsyn og musik. Der bruger jeg ikke mit eget sprog. I de første tre måneder, så troede jeg aldrig, at jeg ville kunne lære dansk. Det er rigtigt.

Hvordan var det at tage VVS-uddannelsen i Danmark?

Det var svært i starten. Der var et kæmpe problem for mig at lære alle de ting, som man skal huske i hovedet også alle de fagudtryk, som ikke fandtes i ordbøgerne. Men jeg ville gerne lære det fra bunden igen, så jeg ikke lavede noget forkert. På et tidspunkt vil jeg måske gerne læse videre som installatør.

Hvordan er det at være i dit firma?

- Jeg har nogle meget rare kolleger. Vi driller hinanden. Jeg har sagt til dem, at de er nødt til at sige til mig, når de siger noget, som de ikke mener. Jeg har nemlig svært ved at forstå den der sorte humor.

KK

Genveje

Søg på Blik og Rør

Søgefelt