Top menu

Søren fik exoskelet på: "Det virker fandeme"

Dato: 06/02-2024
3151

Exoskeletter er designet til at aflaste musklerne og er derfor et oplagt hjælpemiddel til VVS’ere og blikkenslagere. Søren Dahl Andersen kunne ikke skjule sin begejstring, da han prøvede at arbejde med et på. Alligevel er han ikke sikker på, at han vil bruge det hver dag.

Foto: Maria Hedegaard

En arbejdsdag på otte timer de fleste med armene overskulderhøjde, er ikke atypisk for Søren Dahl Andersen. Han er netop i gang med at sætte vandrette strittere til sprinklere op i loftet i en stor hal ved Kolding Storcenter, der om et halvt årstid skal blive til Leos Legeland.

- Jeg kan allerede så småt mærke lidt smerter i skuldre og knæ, siger Søren, der er 26 år og har været udlært VVS’ersiden 2018.

- Så jeg ved godt, at jeg ikke holder til, jeg bliver 72 år. Min far er blikkenslager, og han er totalt slidt op og førtidspensionist. Sådan vil jeg helst ikke ende. Det er også derfor jeg gerne vil prøve sådan noget her. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Mar

Det ”sådan noget”, som Søren henviser til, er et såkaldt exoskelet. Det er en slags vest med fjedre eller elastikker, der bliver spændt om livet og om armene, og som er designet til at tage en del af aflastningen fra musklerne. Arne Urskov, der ejer virksomheden Exoskeletter.dk, giver Søren skelettet på og justerer det. Derefter instruerer han Søren I, hvordan det virker. Flere af de andre håndværkere i den store hal stopper op og kigger nysgerrigt. En udbryder:

- Du ligner RoboCop med den på.

Færre Pauser
Efter et par timer med at sætte de seksmeter lange strittere op i loftet, kommer Søren ned fra Manitou’en. Han har svært ved at skjule sin begejstring, da hans kollega Dan Nielsen kommer forbi:

- Den virker fandeme. Det er helt vildt, hvor mange kræfter jeg sparer. 

Jeg kan bare stå sådan her, og jeg mærker ingenting. Alle mennesker burde have et, siger Søren, mens han løfter boremaskinen i strakt arm overhovedet.

Søren forklarer også, at han følte, at hans produktivitet steg, mens han havde exoskelettet på.

- Ubevidst holder man en del små pauser, når man står med armene løftet og arbejder. Selv en let skinne bliver tung, når man har stået med den længe. Men når jeg har skelettet på, føler jeg ikke, det er nødvendigt med pauserne. Selvom begejstringen er stor, er han alligevel en smule tvivlende omkring, om han ville bruge et exoskelet, hvis han fik et.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Maria Hedegaard

- Jeg synes, det giver rigtig god mening at bruge det med den type arbejde, som jeg har lavet i dag. Men hvis jeg skal skifte arbejdsopgaver mange gange i løbet af dagen og ligge og samlerør på gulvet, så ville den ikke give mening. Jeg kan også blive bange for, at den efter en hel dag, vil føles tungt. 

Arne Urskov forsikrer om, at skelettet er nemt at slå fra, når arbejdet skifter. Det type skelet, som Søren har fået på, er netop designet til arbejde, hvor armene er løftet. Han har også medbragt et andet hjælpemiddel, der kan aflasteryggen. Det kan Søren og hans kollegaer eksempelvis bruge, når de skal lægge gulvvarme.

Da Søren får skelettet af, føler han, at hans arme er tunge, fordi han ikke længere har de små fjedre til at bærehans cirka seks kilo tunge arme. Der er stadig tre timer tilbage af arbejdsdagen. 

 

Leverandøren: Produktiviteten stiger og søvnen bliver bedre

Arne Urskov, der ejer Exoskeletter.dk,er ikke overraskende nem at få til at fortælle om fordelene ved exoskeletterne. Han har mange gode argumenter til, hvordan mester kan overtales til at bru-ge de mellem 6.000 og 26.000 kroner dyre exoskeletter.

- De penge er hurtigt hentet hjem i sparede sygedage. Bare et hold i nakken kan tage en uge at komme over. Han fortæller, at exoskeletterne kan aflaste kroppen med mellem 14 og 20 kilo og tage cirka 30 procent af belastningen.- Derfor forbedres arbejdet, og produktiviteten stiger. Årsagen er, at manfjerne fokus fra kroppen og over på selve arbejdet. Man vil heller ikke holdesmå pauser i arbejdet, fordi kroppen ikke bliver træt på samme måde. Arne Urskov henviser til en undersøgelse blandt nogle tagdækkere i New Zealand, der viser, at pulsen faldt med ti procent, og at produktiviteten stegmed 19 procent, ligesom søvnen også blev forbedret.

Forsker: Det må blive en sovepude

Mikkel Brandt Petersen, der er seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) er netop i gang med et større forskningsprojekt, der skal klarlægge effekten ved brugen af exoskeletter.

Projektet er endnu ikke afsluttet, så derfor kan han endnu ikke udtale sig om resultaterne. Men han siger dog, at der er en positiv effekt.

- Litteraturen viser, at exoskeletterne har en positiv effekt på den fysiske belastning på kroppen under arbejde. Så det ser altså ud til, at de virker på nogle typer arbejde. Exoskeletter fjerner ikke belastningen, men mindsker den. Men vi skal finde ud af, om belastningen bliver flyttet til et andet sted på kroppen. Det er jo ikke smart, hvis den bliver fjernet fra skuldre og ryg, men til gengældflyttes ned i knæene. Forskeren har også en anden bekymring. 

- Exoskeletterne må aldrig blive en sovepude. Det vigtigste vil altid være, at arbejdet tilrettelægges og planlægges, så man helt undgår belastninger. Hvad vurderer du, der skal der til for, at exoskeletterne bliver brugt ude på arbejdspladserne?

- Brugeroplevelsen skal helt klart styrkes. Det tager tid at justere exoskelettet til hver enkelt medarbejder. Og så er de også forholdsvis dyre. De skeletter, vi har testet, koster omkring 16.000 kroner. Desuden er det vigtigt, at exoskelettet er nemt at bruge og ikke generer. De færreste vil bruge hjælpemidler, hvis de føler ubehag, mens de bruger det. I forskningsprojektet, der er et samarbejde mellem NFA, DI, 3F og BAT er exoskeletterne blevet afprøvet på cirka 60 personer: to tredjedele håndværkere og en tredjedel lagermedarbejdere. De er alle blevet udstyret med måleudstyr. Resultatet forventes klar i løbe af året.

Blik- og Rørarbejderforbundet: Der er potentiale

Ifølge Allan Snitker, der er arbejdsmiljøkonsulent i Blik- og Rørarbejderfor-bundet, er der god grund til at bliveklogere på brugen af exoskeletter.

- Det er et faktum, at VVS-brancherne mere udfordret i forhold til muskelskeltbesvær (MSB), hvis vi ser på gennemsnittet af samtlige brancheri Danmark. På mange punkter ligger vi faktisk i den helt dårlige ende af statistikkerne sammen med de øvrige fag inden for byggeriet. Der er mange situationer, hvor man skubber, trækker eller løfter. Dette kombineret med, at arbejdet er præget af mange dårlige arbejdsstillinger betyder, at kroppen er udsat for ret store belastninger.

Allan Snitker fortæller, at der er treknapper at skrue på for at undgå MSB.- Vi kan ændre arbejdet eller organiseringen af arbejdet. Vi kan bruge de rigtige tekniske hjælpemidler. Eller vi kan træne kroppen, så den bedre kan klare de belastninger, som vi udsættes for. I realiteten skal fremtidige løsninger nok findes ved at skrue på alle tre knapper. Arbejdsmiljøkonsulenten opfatter exoskeletter som et teknisk hjælpemiddel, men understreger, at det altid vil være vigtigst at planlægge arbejdet, så belastninger helt undgås.

- Med den oplevelse, som jeg var vidne til, at Søren havde, da han fik exoskelettet på, der kan jeg sagtens se et potentiale. Men vi skal finde ud af, hvilke opgaver i branchen, hvor det kan betale sig. Og så skal vi jo også have nogle arbejdsgivere til at være med. Men det er helt klart noget, som vi skal se nærmere på i Blik- og Rørarbejderforbundet.