Top menu

VVS-lærling vinder sag: Opsagt for at deltage i byrådsmøder

Dato: 30/01-2023
2783

Rune Mikkelsen fik en godtgørelse på 241.731 kroner fra sin arbejdsgiver efter uberettiget at have fået ophævet sin uddannelsesplan.

Du må vælge, om du vil være medlem af kommunalbestyrelsen, eller om du vil være lærling her. Nogenlunde sådan lød beskeden fra Rune Mikkelsens mester i januar 2022. Beskeden kom i forlængelse af, at Rune et par gange havde bedt om fri for at deltage i kommunalbestyrelsesmøder.

Rune forklarede sin mester, at han som udgangspunkt skal have fri for at passe sin pligt som kommunalbestyrelsesmedlem. Derefter ophævede mesteren hans uddannelsesplan.

Blik- og Rørarbejderforbundet indbragte sagen for Tvistighedsnævnet, som den 21. november 2022 slog fast, at det var en uberettiget afskedigelse, og at virksomheden skulle betale en godtgørelse på 241.731 kroner til Rune, svarende til 39 ugers løn.

– Udover at afgørelsen er vigtig for vores medlem, så er det også en principiel afgørelse, der er vigtig for hele vores demokrati. Det er den, fordi den beskytter de folkevalgte i at kunne passe både deres politiske liv og deres arbejde, siger Carsten Kringelum Duus, der er næstformand i Kreds Sydjylland-Fyn, som har ført sagen.

Forinden havde parterne sammen med Blik- og Rørarbejderforbundet og TEKNIQ Arbejdsgiverne forsøgt at løse striden ved et forlig, men det lykkedes altså ikke.

Efter dommen var Rune lettet:

– For mig handler det ikke om pengene. Det er en principiel sag.

I Bekendtgørelse af Lov om kommunernes styrelse står der, at "et medlem af kommunalbestyrelsen, der er lønmodtager, har ret til fravær fra arbejdet i det omfang, det er nødvendigt…"

Arbejdsgiverens forklaring til nævnet var, at han synes, at de cirka 15 dage, som Rune skulle have fri om året, var mange dage, og at det var nødvendigt, at Rune bad om fri med længere varsel. Desuden undrede han sig over, at Rune skulle have hele dage fri. Samtidig lagde han som grund for opsigelsen, at Rune ikke deltog tilstrækkeligt i sociale arrangementer.

Kunne ikke få skolepraktik

Rune nåede kun at være lærling i en måned, inden han blev opsagt. Men i den tid var han glad for sin læreplads.

– Det var et rigtig godt sted med gode kollegaer, og jeg blev taget godt imod. Jeg har heller aldrig haft en bedre chef, så det er da rigtig træls, det er endt på den her måde.

I den første tid, efter han var blevet opsagt, havde Rune egentlig ikke tænkt sig at gøre en sag ud af opsigelsen, selvom Blik- og Rørarbejderforbundet mente, han var blevet uberettiget opsagt. Det var først, da han fandt ud af, at han heller ikke kunne komme i skolepraktik, at han besluttede sig.

 Efter afskedigelsen tikkede der et brev ind i min e-Boks om, at jeg ikke kunne søge skolepraktik på grund af selvforskyldt opsigelse. Det var den begrundelse, firmaet havde givet til skolen. Det ville jeg ikke have hængende på mig. Og så var det, at jeg kontaktede Blik- og Rørarbejderforbundet igen.

Arbejdsgiveren betalte godtgørelsen til Rune, men har efterfølgende sagsøgt Rune i et privat søgsmål.

– Det kommer ikke bag på mig, og jeg har heldigvis ikke brugt en krone.

Blik- og Rørarbejderforbundet vil bidrage med advokatbistand i den kommende retssag.

– Fagforbundet og min kreds, Sydjylland-Fyn, har stået ved min side i hele forløbet. De har altid fulgt op på mine spørgsmål med det samme, når jeg har kontaktet dem. Og jeg har aldrig været i tvivl om deres opbakning.

Rune arbejder på nuværende tidspunkt som bager. Han ved ikke, om han vender tilbage til VVS-faget.

 Lige nu træder jeg vande og afventer, hvad der sker, før jeg tager en beslutning.