Top menu

Pisk og gulerod skal skaffe praktikpladser

Dato: 26/08-2016
1012

I ny trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, forpligtiger arbejdsgiverne sig til at oprette op mod 10.000 flere praktikpladser.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er kommet i mål med en trepartsaftale, som skal sikre flere praktikpladser i virksomhederne. 
 
I aftalen forpligtiger arbejdsgiverne sig til at oprette tusindvis af praktikpladser og dermed hjælpe med at løse den store udfordring med at sikre den nødvendige faglærte arbejdskraft. Målet er at skabe mellem 8.000 og 10.000 nye praktikpladser frem mod 2025 for at gøre op med den store mangel på praktikpladser. 
 
- Arbejdsmarkedets parter har igen vist, at de er klar til, sammen med regeringen, at finde løsninger på vores fælles udfordringer. Aftalen demonstrerer samtidig, at regeringen ønsker og formår at samarbejde bredt, og at vi, sammen med arbejdsmarkedets parter, kan skabe resultater til gavn for Danmark, siger Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen om aftalen. 
 
Krumtappen i den netop indgåede trepartsaftale er, at der er gulerod til de arbejdsgivere, som opretter praktikpladser, mens der er økonomiske pisk til dem, der ikke opretter nok. Det vækker begejstring hos fagbevægelsens førstedame.
 
- Det her er de unges trepartsaftale. Vi kan nu sige til dem: Tag en af de erhvervsuddannelser, hvor der er mangel på arbejdskraft, og så er du sikret en praktikplads. Det er et gennembrud – både for den unge og for vores fælles fremtid, siger LO’s formand Lizette Risgaard.
 
Gulerod til ledige
I aftalen lykkedes det ikke for fagbevægelsen sikre en praktikpladsgaranti til alle unge. Det kunne parterne ikke nå til enighed om. Til gengæld lykkedes det at forbedre økonomien for ufaglærte arbejdsløse, der vælger at tage en uddannelse inden for områder, hvor der er størst mangel på arbejdskraft. 
 
Således kan voksne, ufaglærte dagpengemodtagere, der bliver godkendt til at tage en sådan faglært uddannelse, fremover modtage fuld dagpengesats – hvor de i dag kun er berettiget til 80 procent.
 
- Vi har brug for faglært arbejdskraft. Derfor giver det mening, at de ufaglærte ikke skal straffes for at uddanne sig på områder, hvor der mangler arbejdskraft. Vi har brug for dem i den anden ende, så selvfølgelig skal de ikke straffes for at uddanne sig. Tværtimod, siger Lizette Risgaard.
 
Hun glæder sig ligeledes over, at arbejdsløse dagpengemodtagere får flere valgmuligheder, når de sammensætter kurser under det, der hedder ”6 ugers jobrettet uddannelse”.
 
- Vi fjerner nogle benspænd. De arbejdsløse får nu ret til at sammensætte kurser, som de ønsker, og som virksomhederne har brug for, siger Lizette Risgaard.
 
Fokus på efteruddannelse
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er også enige om en række initiativer, der skal sikre lønmodtagernes gode muligheder for løbende opkvalificering ved at styrke efteruddannelsesområdet og AMU-systemet.
 
I den forbindelse nedsættes et ekspertudvalg, som skal kulegrave hele voksen- efteruddannelsesområdet og AMU-området, så systemet bedre kan opfylde de behov, arbejdsmarkedet har.
Ekspertudvalget skal levere en rapport ved udgangen af maj 2017.
 
Trods enighed om mange nye tiltag på uddannelsesområdet, er parterne bag den nye trepartsaftale endnu ikke i mål med at forhandle eventuelle sanktionsmuligheder overfor de arbejdsgivere, der ikke lever op til kravene.