Asbest-bingo, arbejdslivskriminalitet, erhvervsuddannelser og værdig tilbagetrækning. Det er bare nogle af temaerne for de debatter, som Blik- og Rørarbejderforbundet arrangerer på Folkemødet på Bornholm i år.

Er du på Folkemødet i år, så har du heldigvis også mulighed for at møde din fagforening. Det kan du både til arrangementer, som Blik- og Rørarbejderforbundet selv står for – men også til debatter, hvor Blik- og Rørarbejderforbundet er inviteret til at deltage på scenen.
Herunder har du en oversigt over aktiviteterne fra torsdag den 12. til lørdag den 14. juni.
Torsdag d. 12. juni
De tekniske erhvervsuddannelsers topmøde
Beskrivelse: Igen i år inviterer Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og TEKNIQ Arbejdsgiverne til de tekniske erhvervsuddannelsers topmøde. Under overskriften "Faglærte i fremtiden: Træder vi vande, eller sætter vi turbo på frem mod 2030?" vil repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter, uddannelsessektoren og erhvervslivet – både fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer, lærlinge og unge faglærte samt uddannelsesledere og virksomhedsledere – diskutere, hvordan vi styrker kvaliteten på de (grønne) tekniske erhvervsuddannelser, hvordan vi bruger investeringerne klogt, og hvordan vi sikrer flere faglærte til det tekniske erhvervsliv.
Tidsrum: 13.00-14.30
Lokation: Hotel Klostergaarden (gårdhaven), Østergade 7, 3770 Allinge
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Niels Braaby, næstformand, og Nicolai Krølbøll, formand Blik og Rør Ungdom.
OBS: Dette er et lukket arrangement, der kræver invitation.
Fagforening med medlemsvækst – hvad er hemmeligheden?
Beskrivelse: Mens mange fagforeninger kæmper med at fastholde medlemmer, er der nogen, der går imod strømmen og oplever medlemsvækst. Hvordan gør de det?
Kom med til en spændende debat, hvor vi dykker ned i fagbevægelsens fremtid: Hvad gør en fagforening attraktiv i 2025? Og hvordan kan fagforeninger blive mere nærværende og relevante i hverdagen for både unge og erfarne medlemmer? Vi sætter fokus på konkrete eksempler fra fagforeninger, der har knækket koden. Mød paneldeltagere, der deler deres erfaringer med medlemsrekruttering, kommunikation og fællesskab – og bliv inspireret af dem, der lykkes.
Tidsrum: 14.00-14.50
Lokation: A4 Medier (J5)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Henrik W. Petersen, forbundsformand
Asbest-bingo
Beskrivelse: Tør du at være med i asbest-bingoet?
Kom og vær med, når vi spiller asbest-bingo på Folkemødet. Se, om du kan få asbestpladen fuld. Der er spilleplader til alle og flotte præmier. Miljøminister Magnus Heunicke er bingovært og styrer løjerne. Er det i dag, du bliver udsat for det livsfarlige asbeststøv, er det i dag, du vinder i bingo, eller er det mon i dag, du lufter din hund og falder over livsfarlige asbestplader dumpet i naturen? For håndværkere kan en arbejdsdag være som et bingospil, men præmien er desværre ikke en halv gris. Og i hverdagens asbest-bingo – hvor støvet kan spredes på en byggeplads – er sidemandsgevinsten lige så farlig som den, der har fuld plade.
Tidsrum: 14.15-15.00
Lokation: Fødevareforbundet NNF (G10)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Stig Søllested, næstformand
Netværksarrangement hos Blik- og Rørarbejderforbundet
Beskrivelse: Vi taler om organisering, og om hvordan vi får flere med i fællesskabet. Forbundsformand Henrik W. Petersen siger et par indledende ord, og så er der ellers lagt op til at netværke. Blik- og Rørarbejderforbundet vil også præsentere en lille overraskelse under selve arrangementet.
Tidsrum: 15.30-16.40
Lokation: FH-bussen
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Henrik W. Petersen, forbundsformand
OBS: Dette er et lukket arrangement, der kræver invitation.
Love is Blind – forelsk dig i et fag
Beskrivelse: Med inspiration fra Netflix-succesen "Love is Blind" skal fagligt aktive unge fra ungdomsfagbevægelsen – fra forskellige fag og faglige ungdomsorganisationer – på scenen for at fortælle om deres fag og få et panel (og publikum) til at blive forelsket i netop deres arbejdsliv. De unge sidder bag et forhæng, og ingen får at vide, hvilket fag vedkommende arbejder inden for. Derfor skal forelskelsen ske gennem den unges beskrivelse af sit fag og arbejdsliv og spørgsmål fra panelet. Kan den faglige forelskelse række til, at forhænget bliver trukket fra, og faget bliver afsløret? Eller er der fordomme, der står i vejen for at forelske sig i et bestemt fag og arbejdsliv?
Tidsrum: 17.30-18.10
Lokation: Fagbevægelsens Plads – Grøn Scene (D2)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Malde Novak, medlem af landsudvalget i Blik og Rør Ungdom
Arrangør: FH Ungdom
Fredag d. 13. juni
Alle fortjener en værdig pension
Beskrivelse: Folketinget har besluttet, at pensionsalderen skal hæves til 70 år i 2040. Men ikke alle kan holde til at være på arbejdsmarkedet så længe. Mange af vores medlemmer kommer tidligt ud på arbejdsmarkedet og har de fysisk hårdeste job. Derfor mener vi, at retten til at gå på tidlig pension skal fastfryses i takt med, at politikerne sætter pensionsalderen op – så man også i fremtiden kan trække sig fra arbejdsmarkedet som 64-årig.
Kom og vær med, når finansminister Nicolai Wammen (S) debatterer med forbundsformændene i Alliancen for en værdig tilbagetrækning samt medlemmer og tillidsrepræsentanter fra Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Malerforbundet, Dansk El-Forbund og Serviceforbundet. Statsminister Mette Frederiksen kigger også forbi i slutningen af arrangementet.
Tidsrum: 09.00-10.00
Lokation: A4 Medier (J5)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Henrik W. Petersen, forbundsformand
Fejltrin, fuldtræffere og faglig stolthed
Beskrivelse: Er det nemmere at begå en fejl og lære af den, når man er i gang med en praktisk uddannelse? Hvordan ser sådan en fejl ud? Og hvad betyder det for ens faglige stolthed, at resultatet af ens arbejde er et konkret produkt? Det sætter Lærlingeoprøret og Produktionens Danmark fokus på, når vi inviterer tre lærlinge til at vise og fortælle om deres største fejl og fuldtræffere. Derefter følger en panelsamtale om, hvad der giver faglig stolthed og selvtillid.
Tidsrum: 10.15-11.00
Lokation: Fødevareforbundet NNF's telt (G10)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Nicolai Krølbøll, formand i Blik og Rør Ungdom og bestyrelsesmedlem i Lærlingeoprøret
Arrangører: Lærlingeoprøret og Produktionens Danmark
Arbejdslivskriminalitet – hvordan kommer vi de brodne kar til livs?
Beskrivelse: Vi ser desværre alt for mange sager, hvor arbejdsgivere er fløjtende ligeglade med arbejdsmiljøet. Det eneste, de bekymrer sig om, er tid og penge. Det kan have fatale konsekvenser for medarbejderne, og det kræver politisk handling. Vær med, når Marianne Vind, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, og Henrik W. Petersen, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet, taler om mulighederne for at komme de brodne kar i blandt andet byggebranchen til livs. Hvad kan byggebranchen selv gøre, og hvad kan vi gøre på europæisk plan? Malde Novak fra Blik og Rør Ungdom stiller skarpe spørgsmål til de to valgte.
Tidsrum: 10.30-11.10
Lokation: Fagbevægelsens Plads – Grøn Scene (D2)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Henrik W. Petersen, forbundsformand, og Malde Novak, landsudvalgsmedlem i Blik og Rør Ungdom
Vores børn fortjener også et godt indeklima – hvad gør vi?
Beskrivelse: Smittekæder og sygdom presser hver eneste vinter hverdagen i danske børnefamilier, og sygefravær udfordrer planlægningen i daginstitutionerne.
Heldigvis kan der gøres meget for at bryde smittekæderne, hvis der investeres i de fysiske rammer i daginstitutionerne, så indeklimaet forbedres. Regeringen har sidste år givet et milliardbeløb til investeringer i fysiske rammer i folkeskolen, og Venstre har flere gange lovet investeringer i fysiske rammer i daginstitutioner. Mens vi venter på de nødvendige investeringer, spørger vi:
- Hvad er barriererne for at skabe et bedre indeklima? - Hvem har ansvaret for, at det lykkes? I paneldebatten vil der være repræsentanter fra regeringen, KL, Realdania, BUPL og Blik- og Rørarbejderforbundet.
Tidsrum: 13.30-14.10
Lokation: Fagbevægelsens Plads – Grøn Scene (D2)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Niels Braaby, næstformand
Hvordan styrker vi SPS, så de unge lykkes?
Beskrivelse: Der er bred politisk enighed om, at flere unge skal have bedre støtte til at gennemføre en erhvervsuddannelse – også unge med særlige behov. I den nye aftale om styrkelse af erhvervsuddannelserne lægges der vægt på at styrke SPS (specialpædagogisk støtte) – ikke kun når man er på skole, men også på lærepladsen i virksomheden. Hvordan sikrer vi, at de gode intentioner bliver til reel støtte, der virker i mødet mellem skole og virksomhed?
Tidsrum: 17.10-17.50
Lokation: DUF – Ungdommens Scene (B13)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Christian Brandborg, medlem af landsudvalget i Blik og Rør Ungdom
Arrangører: Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og TEKNIQ Arbejdsgiverne
Lørdag d. 14. juni:
Mød Fagbevægelsens Kritikerskole
Beskrivelse: De nyudklækkede, faglige meningsdannere fra Fagbevægelsens Kritikerskole tager stilling til en række dilemmaer om fagforeninger, arbejdslivet, unge på arbejdsmarkedet m.m.
Fagbevægelsens Kritikerskole er et uddannelsesforløb, der strækker sig over fire weekender og uddanner unge faglige meningsdannere. Deltagerne er medlemmer fra ungdomsfagbevægelsen (FH Ungdom). På Fagbevægelsens Kritikerskole er kursisterne bl.a. blevet undervist i "den gode brandtale", agitation, brug af kropssprog, retoriske virkemidler, argumentationsteknik, forskellige debatformer og -stile og faglig organisering.
Tidsrum: 11.15-12.15
Lokation: Dansk Metal (G16)
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Malde Novak og Lasse Vejen
Arrangør: Fagbevægelsens Kritikerskole
Grøn fremtid kræver grønne kompetencer – men hvilke?
Beskrivelse: Hvilke kompetencer skal unge erhverve sig for at bidrage til fremtidens grønne erhvervsliv? Det vender et panel af klimaengagerede unge i en "kompetence-bingo", hvor de medbringer en kompetence, som unge kan erhverve for at bidrage til Danmark fremtidige grønne erhvervsliv. Danmarks grønne erhvervsliv står stærkt, men mange virksomheder – særligt de grønne produktionsvirksomheder – presses på priser og teknologiudvikling af kinesiske konkurrenter. Denne debat samler forskellige unge klimaprofiler til en debat om, hvilke kompetencer og uddannelser, der kan bidrage til at fremtidssikre Danmarks grønne arbejdspladser i en stadigt hårdere konkurrence med omverdenen.
Deltagere fra Blik- og Rørarbejderforbundet: Nicolai Krølbøll, VVS-installationstekniker og formand i Blik og Rør Ungdom
Lokation: Den Medlemsdemokratiske Scene (K4)
Arrangører: Tænketanken Demokratisk Erhverv og Gaia
FH Ungdoms arbejdersangaften
Beskrivelse: Traditionen tro inviterer FH Ungdom de faglige og politiske ungdomsorganisationer i arbejderbevægelsen til den traditionsrige (arbejder)sangaften på Folkemødet på Bornholm. Også elev- og studenterbevægelsen er inviteret. Hver ungdomsorganisation får lov at præsentere en sang, og formand Nicolai Krølbøll vil præsentere et sangønske på vegne af Blik og Rør Ungdom. Der er garanti for fantastisk fællesskab og fremragende stemning!
Tidsrum: 20.00-22.00
Lokation: Fagbevægelsens Plads