Medarbejdere, fagforeninger og privatpersoners foto og video kan snart bruges som bevismateriale i arbejdsmiljøsager. Det er positivt, men også på tide, mener forbundsformanden.

Fra 1. juli bliver det nemmere at bevise ulovligt asbestarbejde. Et flertal i Folketinget har tirsdag besluttet at ophæve Arbejdstilsynets tavshedspligt. Den har hidtil forhindret brug af eksempelvis medarbejderes og fagforeningers video og fotos med ulovligt asbestarbejde som bevismateriale i arbejdsmiljøsager.
Det er på tide, mener forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen.
- Det er naturligvis positivt, at det nu bliver væsentligt nemmere at bevise både for os som fagforbund og for vores kollegaer, når nogle har været udsat for asbest. Men jeg får også lyst til at sige, at sådan burde det altid have været. Det er ekstrem vigtigt, at alt bevismateriale kan bruges til at fange firmaer, der bryder loven og leger med vores kollegaers liv.
Lovændringen kommer på baggrund af en sag i 2023 om formodet ulovlig håndtering af asbest i et villakvarter i Frederikshavn. Her kunne Arbejdstilsynet ikke bruge videomateriale fra klageren på grund af tilsynets tavshedspligt, selvom klageren var indforstået med at bruge materialet som bevis.
- Det her er endnu et skridt i den rigtige retning for at sikre, at firmaer, der sætter andres liv på spil, bliver holdt ansvarlige og straffes. Det vil forhåbentlig gøre det nemmere at holde de lyssky firmaer ansvarlige, siger forbundsformanden og henviser til, at der i år trådte en ny autorisationsordning for asbestarbejde i kraft, hvor det også er muligt at straffe virksomheder, der ikke overholder den.
På trods af den nye lovændring vil det forsat være frivilligt, om klageren vil være anonym.