
På årsmødet i Blik og Rør Ungdom blev Nicolai Krølbøll genvalgt til endnu en periode i spidsen for vores ungdomsorganisation. I den forbindelse har Fagbladet Blik & Rør fanget ungdomsformanden til et kort interview.
Hvad tager du med dig fra årsmødet?
- Det må være en kombination af glæde, stolthed, ydmyghed og lettelse. Det er altid specielt at skulle til årsmøde. Det er jo en slags årlig kongres for os i Blik og Rør Ungdom. Der er noget på spil, og for mit eget vedkommende er det jo også ekstra specielt, fordi man er på valg og beder om medlemmernes tillid. Selvom jeg har prøvet det før, er det stort hver gang. Det er lidt ligesom at gå til svendeprøve hvert år.
Jeg tager derfra med kampgejst og ild i øjnene. Og jeg er endnu en gang blevet bekræftet i, at vi har gang i noget godt, og at vores fællesskab er helt unikt. Jeg ved fra både nuværende og tidligere formandskollegaer i ungdomsfagbevægelsen (de faglige ungdomsorganisationer under FH, red.), at der kigges misundeligt på netop vores ungdomsorganisation og vores fællesskab. Det kunne man også høre i hilsenerne fra de gæster, som deltog på årsmødet.
På ryggen af de T-shirts, som medlemmerne har fået på årsmødet, står der "faglig stolthed" og "faglig identitet". Hvad er overvejelserne bag det?
- Hvis jeg skal være helt ærlig – og det skal jeg jo – så har jeg slet ikke haft noget med det at gøre. Men både faglig stolthed og faglig identitet er noget, der er vigtigt for os. For hvis der er noget, der virkelig kendetegner vores fag og brancher, så er det, at det er tydeligt at mærke den faglige stolthed mellem kollegaer. Derfor gør vi i Blik og Rør Ungdom også meget ud af at italesætte det her med den faglige stolthed. Både i vores kommunikation og når vi afholder aktiviteter. For det her med faglig stolthed hænger sammen med en stærk faglig identitet.
Jeg tror også, det er en af årsagerne til, at Blik- og Rørarbejderforbundet – i modsætning til mange andre fagforeninger – har medlemsfremgang. Uanset om vi er VVS'ere, blikkenslagere, ventilationsteknikere eller skorstensfejere, så er vi en meget homogen gruppe med en stærk faglig identitet. Den slags skal man ikke undervurdere. Heller ikke når det gælder organisering.
Hvad glæder du dig mest til i den næste periode?
- På årsmødet præsenterede vi (landsudvalget, red.) en handlingsplan, der blev behandlet og vedtaget af årsmødet. Jeg synes personligt, det er en virkelig fed og konkret handlingsplan med en række forskellige, vigtige indsatser.
Vi vil gerne bidrage til at styrke organiseringen blandt lærlinge ud fra devisen om, at én lærling, der ikke er organiseret, er én lærling for meget. Derfor ser vi frem til at indgå i en konstruktiv dialog med både forbundet og kredsene ift. at nytænke organiseringsindsatsen – så vi i højere grad møder lærlinge i øjenhøjde gennem en "ung til ung"-tilgang. Det kan styrke både organiseringsgraden, antallet af aktive og det lokale ungdomsarbejde. Det er en ren win-win-situation, hvis du spørger mig.
I handlingsplanen er det også vedtaget, at vi skal køre en kampagne, der sætter fokus på at huske lærlingene i lokalforhandlingerne. Mange lærlinge oplever desværre, at de bliver glemt i lokalaftalerne ude på arbejdspladserne. Der har igennem mange år været gode tider i bygge- og installationsbranchen, og som formand i Blik og Rør Ungdom mener jeg kun, det er ret og rimeligt, at lærlingene også mærker de goder tider i VVS-branchen. Derfor vil vi minde tillidsrepræsentanterne om at huske lærlingene i lokalforhandlingerne, og at det skal fremgå sort på hvidt af lokalaftalen, at den naturligvis også omfatter lærlinge.