Bruger du din arbejdsmail på at sende ønskelister til familien eller jokes om chefen til kollegaerne, så kan det være en god idé at læse med her.

Artiklen kort:
- Ifølge både Datatilsynet og gældende regler må en arbejdsgiver kun indsamle og tilgå oplysninger om medarbejdere, hvis der er et sagligt og nødvendigt formål med det.
- I langt de fleste tilfælde skal du varsles, inden arbejdsgiveren overvåger din digitale adfærd. Det gælder både mails, sms’er og internetbrug.
- Beskeder og mails skal du tydeligt markere som private har en særlig beskyttelse.
I en digital hverdag hvor arbejdet ofte foregår via mails, beskeder og smartphones, opstår spørgsmålet:
Hvor langt må arbejdsgiveren egentlig gå, når det gælder overvågning af medarbejdernes kommunikation?
Det korte svar er: Arbejdsgiveren må ikke overvåge dig uden en god grund – og ikke uden, at du er informeret.
Overvågning kræver et sagligt formål
Ifølge både Datatilsynet og gældende regler må en arbejdsgiver kun indsamle og tilgå oplysninger om medarbejdere, hvis der er et sagligt og nødvendigt formål med det. Det kan fx være mistanke om misbrug, behov for at sikre driften eller undersøge brud på sikkerheden.
Det betyder, at arbejdsgiveren ikke må åbne din arbejdsmail eller læse dine sms’er, bare fordi det er teknisk muligt. Der skal være en konkret og saglig grund.
Du skal som udgangspunkt varsles
I langt de fleste tilfælde skal du varsles, inden arbejdsgiveren overvåger din digitale adfærd. Det gælder både mails, sms’er og internetbrug. Et varsel giver dig mulighed for at forholde dig til overvågningen og eventuelt tage stilling til, hvad du bruger arbejdsudstyret til.
Kun i særlige situationer – fx hvis der er konkret mistanke om alvorlig misligholdelse – kan overvågning ske uden forudgående varsel.
Mail på arbejdscomputeren
Din arbejdsmail tilhører arbejdsgiveren, men det betyder ikke, at du automatisk mister retten til privatliv. En arbejdsgiver kan fx have adgang til mails i forbindelse med sygdom eller fravær, men må ikke gennemgå hele din mailboks uden saglig grund og information.
Hvis du sender eller modtager private mails via din arbejdsmail, bør de markeres tydeligt som private. Det styrker dit krav på, at arbejdsgiveren ikke læser dem uden videre.
Sms’er på firmatelefonen
Har du en firmatelefon, gælder de samme regler: Din arbejdsgiver kan ikke frit læse dine beskeder, heller ikke selvom det er deres udstyr. Overvågning skal være saglig og varslet, og der skal tages hensyn til privatlivets fred.
Beskeder, du tydeligt markerer som private – fx ved at bruge separate apps eller tydelig adskillelse – har en særlig beskyttelse.
Gode råd til dig som medarbejder
- Undgå at bruge arbejdsmail og firmatelefon til privat kommunikation.
- Bed om at få udleveret arbejdspladsens IT- og overvågningspolitik.
- Markér private beskeder og mails tydeligt.
Overvågning er ikke forbudt – men det skal ske med respekt for dine rettigheder.
Din kreds står klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om dine rettigheder

Cihat Döner, der er Blik- og Rørarbejderforbundets jurist, svarer i hver udgave af nyhedsbrevet på spørgsmål, der vedrører Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer.