Regeringen har med flere af Folketingets partier netop landet en aftale om en ny beskæftigelsesreform, der varigt sparer 2,7 mia. kr. på området. Reformen møder skarp kritik fra næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Niels Braaby.

Den tager ikke højde for, at Danmark er ét stort arbejdsmarked, og så svækker den samtidig arbejdsmarkedets parters rolle i beskæftigelsesindsatsen. Så skarp lyder kritikken fra næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Niels Braaby af den beskæftigelsesreform, der i går aftes blev indgået mellem regeringen, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.
Reformen indebærer blandt andet, at der varigt bliver sparet 2,7 mia. kr. årligt på området, og at det bliver op til kommunerne selv at tilrettelægge beskæftigelsesindsatsen – og så får a-kasserne ikke den rolle, der ellers var lagt op til i regeringsgrundlaget.
Det får langt fra ros med på vejen af Niels Braaby.
- Det er utroligt skuffende, at a-kasserne ikke får en større permanent rolle i beskæftigelsesindsatsen. Det var der ellers lagt op til i regeringsgrundlaget. A-kasserne kan gøre det langt bedre end kommunerne, for vi er tættere på medlemmerne og tættere på virksomhederne og har hele Danmark som formidlingsområde. Beskæftigelsesreformen er et stort skridt i den forkerte retning, siger Niels Braaby, og uddyber:
- Der er lagt op til en fuldstændig kommunalisering af indsatsen, der overhovedet ikke tager højde for, at Danmark er et stort arbejdsmarked. Nu risikerer vi at få 98 kommunale enheder, der løber i hver sin retning. I en model hvor arbejdsmarkedets parters rolle tilmed er klart svækket.
Vigtigste våben i urolige tider
Niels Braaby peger også på, at der særligt i de tider, vi lever i, er brug for et trygt beskæftigelsessystem:
- Selv om vi noterer de få forbedringer, der er kommet under forhandlingerne, såsom færre bureaukratiske regler, er det vores opfattelse, at der også er tale om meget store besparelser, som ikke kun kan hentes hjem ved forenkling. Det vil gå ud over indsatsen i forhold til de ledige. Og det er ikke det, Danmark har brug for lige nu, siger Niels Braaby og tilføjer:
- Vores arbejdskraft er vores vigtigste våben i urolige tider, og så skal formidling, vejledning og tryghed være i top. Netop for at imødegå kriser.