Top menu

Aalborg-borgmester om asbest-sagen: ”Vi sætter ikke nogen medarbejdere ind i bygningen, før det er 100 procent forsvarligt”

Dato: 20/03-2025
3712

Aalborgs borgmester Lasse Frimand Jensen er rystet over den aktuelle sag, hvor mere end 200 håndværkere har været udsat for det livsfarlige asbeststøv på en byggeplads i det centrale Aalborg. Som industrikommune mener han, at Aalborg har en særlig forpligtelse til at sikre et godt arbejdsmiljø, og så er han klar til at fjerne al asbest i kommunen, hvis det kræves.

Borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen (t.v.), er rystet over asbest-sagen, hvor over 200 håndværkere er blevet udsat for livsfarlig asbeststøv. T.h. Thomas Christensen, formand for Blik & Rør Kreds Nord-Midtjylland.
Tekst
Caroline Juul Jensen

Artiklen kort: 

  • I Aalborg har over 200 VVS’ere, ventilationsteknikere og andre håndværkere været udsat for livsfarligt asbeststøv under ombygningen af den gamle tobaksfabrik.
  • Borgmester i Aalborg Kommune, Lasse Frimand Jensen, reagerer nu på sagen: - Det er dybt kritisabelt, og det ryster mig, at vi i 2025 i Aalborg stadig oplever, at nogen behandler deres medarbejdere på den her måde, siger han.
  • Han er samtidig klar til at kigge nærmere på, om de skal ændre i kommunens udbud, så asbest fremadrettet ikke bliver indkapslet, men skal fjernes helt.

Lasse Frimand Jensen (S), borgmester i Aalborg, er mildest talt rystet over den nuværende asbest-sag i Aalborg, hvor over 200 VVS’ere, ventilationsteknikere og andre håndværkere har været udsat for livsfarligt asbeststøv under ombygningen af den gamle tobaksfabrik i det centrale Aalborg. 

Borgmesteren er ikke kun interessant at tale med, fordi han er borgmester i den kommunen, hvor sagen foregår, men også fordi, det er kommunen, der skal overtage bygningen.

Det er første gang, at borgmesteren udtaler sig om den aktuelle sag. Det har han valgt at gøre til Fagbladet Blik og Rør, som har sat ham stævne på borgmesterkontoret kun knap en kilometer fra den berygtede byggeplads på Badehusvej.

- Det er dybt kritisabelt, og det ryster mig, at vi i 2025 i Aalborg stadig oplever, at nogen behandler deres medarbejdere på den her måde. Jeg har fuld forståelse for håndværkernes bekymringer. Det er en utryghed, som ingen mennesker fortjener at leve i, bare fordi de har gået på arbejde og passet de opgaver, de har fået af deres arbejdsgiver. Jeg ville selv have det rigtig dårligt, hvis det var mig, og jeg håber virkelig, at ingen af dem er blevet syge af det. Men det ved vi ikke, siger Lasse Frimand Jensen.

Ifølge Lasse Frimand Jensen er Aalborg stadig en industrikommune, og netop industrien er den branche på det private arbejdsmarked, der er vokset næstmest, når det handler om at skabe arbejdspladser i kommunen.

- Lad mig slå fast med det samme. Industrien er helt afgørende for Aalborg Kommune, og vi er fuldstændig afhængige af, at vi har en industri. Nogle tror, at vi ikke længere er en industriby og -kommune, men det er vi. Industrien er ofte forbundet med miljøtunge virksomheder, og derfor mener jeg også som borgmester, at vi har en særlig forpligtelse, ikke mindst hvad angår arbejdsmiljøet på det her område, siger Lasse Frimand Jensen.

Sagen på den gamle tobaksfabrik i Aalborg har ført til, at Byggefagenes Samvirke – Blik- og Rørarbejderforbundet, 3F, Malerforbundet, Dansk El-Forbund og Dansk Metal – har politianmeldt bygherre CW Obel Ejendomme, byggeledelse Brix og Kamp A/S og samtlige entreprenører.

Forbud mod indkapsling

I mere end en uge har byggepladsen på Badehusvej været lukket. Det sker efter, at den daværende byggeleder fra Brix og Kamp har indrømmet at have svindlet med en asbestprøve fra byggepladsen. Samtlige håndværkere er hjemsendt, og C.W. Obel har sat et større arbejde i gang med at dobbelttjekke alle asbestprøver.

I mellemtiden er Brix og Kamp blevet fyret som arbejdsmiljøkoordinator og byggeleder på pladsen, og NIRAS har overtaget ansvaret. Det forventes, at håndværkerne i løbet af de næste dage vil genoptage arbejdet på byggepladsen.

Sagen kunne dog være undgået, hvis man spørger Blik- og Rørarbejderforbundet. Ifølge Thomas Christensen, kredsformand i Nord-Midtjylland i Blik- og Rørarbejderforbundet, viser sagen med al tydelighed, at det ikke skal være lovligt at indkapsle asbest. I dag tillader asbestloven at indkapsle asbest, og der er intet krav om helt at fjerne det. Det er dybt problematisk, mener han.

- Hvis man havde valgt asbestsanering, altså helt at fjerne asbesten, i stedet for at indkapsle asbesten, så havde vi slet ikke haft denne sag. Derfor skal loven ændres, og indkapsling skal forbydes, og al asbest skal fjernes, når man støder på det, siger Thomas Christensen.

Det kan være en god idé at fjerne al asbest

Borgmesteren i Aalborg er klar til at se nærmere på forslaget fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

- I dag er det ikke procedure i kommunens udbud, at asbest bliver fjernet helt, når der bliver renoveret bygninger i Aalborg Kommune. Men det kan være en god idé. Derfor er jeg også klar til at drøfte, hvad der er fagligt klogest at gøre. Det er ikke økonomien, der er det vigtigste for mig. Det er folks ve og vel, siger Lasse Frimand Jensen.

Lasse Frimand Jensen lægger ikke skjul på, at det for ham som borgmester også er vigtigt at have en tæt dialog med erhvervslivet i kommunen. Derfor glæder han sig også særligt over, at Aalborg Erhvervsråd netop har nikket til et forslag fra borgmesterens eget bagland.

- Vi vil fra den socialdemokratiske byrådsgruppe forstærke kommunens arbejde med sociale- og uddannelsesklausuler herunder kædeansvar ved de kommende budgetforhandlinger, siger Lasse Frimand Jensen.

Når ombygningen af den gamle tobaksfabrik er færdig, skal Aalborg Kommune overtage bygningen. Her skal flere kommunale medarbejdere fremover have kontorplads.

- Vi sætter ikke nogen ind i bygningen, før vi er fuldstændig sikre på, at der er et ordentligt arbejdsmiljø, og at vi er trygge ved, at de kan være der. Det skal være 100 procent forsvarligt, siger Lasse Frimand Jensen.

Blik- og Rørarbejderforbundet har flere forslag mod et asbestfrit Danmark, og foreslår blandt andet et nationalt asbestregister, hvor samtlige bygninger med asbest skal registreres i BBR. Det bakker Aalborgs borgmester op om.

Aalborg har lang historie med asbest

Det er ikke første gang, at Aalborg bliver kædet sammen med asbest. Dansk Eternit Fabrik – i folkemunde kaldet ”Eternitten” – var indtil 1980’erne en stor virksomhed, der lå i Aalborg. Her brugte man asbest i produktionen, og selvom fabrikken levede op til daværende lovgivning på området, blev mange senere i livet syge og døde, fordi de havde arbejdet med asbest på fabrikken.

- Dem, der siger, at Aalborg er synonym med asbest, har desværre ret. Det er noget, der har ramt rigtig mange familier, og mange skæbner i Aalborg Kommune, siger Lasse Frimand Jensen, og tilføjer:

- Under corona var man meget opmærksom på frontpersonalet. Lige så meget skulle man være opmærksom på faglærtes arbejde, der efter min mening også er frontpersonale. Dem skal vi også passe på.

Om asbest:

Asbest har været forbudt som byggemateriale i Danmark siden 1986, men blev anvendt i stor stil i mange årtier forinden. Problemet ved asbest er, at de asbestholdige materialer frigiver mikroskopiske fibre, når de smuldrer og rives ned.

300 dør hvert år af sygdomme relateret til asbest

Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme. Det er flere, end der dør i trafikken. Tilmed har Danmark nordisk rekord i lungehindekræft, som indånding af asbestfibre er den væsentligste årsag til. 

- Kampen for et godt arbejdsmiljø for håndværkere kan nemt blive glemt i en verden, hvor der sker så mange vilde ting hver dag. Men der er det bare vigtigt at huske, at det er ganske almindelige mennesker, der går på arbejde hver dag, og det skal de kunne gøre i vished om, at det er trygt og sikkert, siger borgmesteren, og slutter:

- Jeg håber aldrig nogensinde, at der er nogen, der skal opleve det her igen i vores kommune.

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.