Arbejdstilsynet gør det ikke godt nok, når det kommer til at indsamle oplysninger om ulovligt asbestarbejde. Det slår Rigsrevisionen fast i en ny rapport. ”Det er ikke acceptabelt, og det er at svigte byggearbejderne”, lyder det fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Arbejdstilsynets kontrol med asbestarbejde er ikke så effektivt, som det kunne være, og konsekvensen er, at flere ansatte i bygge- og anlægsbranchen udsættes for det livsfarlige asbeststøv. Sådan lyder Statsrevisorernes skarpe kritik af tilsynet i en netop offentliggjort rapport.
- Jeg er ked af at sige, at det desværre ikke kommer bag på mig. Vores medlemmer har igennem længere tid givet udtryk for, at kontrollen med asbestarbejde er alt for ringe, og nu har vi sort på hvidt, at de desværre har ret. Det er i dén grad at svigte byggearbejderne, og det vil vi ikke acceptere, siger Henrik W. Petersen, formand i Blik- og Rørarbejderforbundet.
Arbejdstilsynet bruger ikke den viden, der er til rådighed om, hvor asbesten er. Det gælder hverken oplysninger fra egne tilsynsbesøg eller data registreret i BBR. Derfor har tilsynet ikke styr på, hvor risikoen er størst, og det vækker stor kritik fra Statsrevisorerne.
- Det er meget beklageligt, at Arbejdstilsynet ikke bruger andre myndigheders data, når de foretager tilsyn af asbestarbejde. Det ligger jo lige for at udnytte de muligheder, som allerede er der. Det skriger ærligt talt til himlen, siger Henrik W. Petersen.
Samtidig opfordrer Henrik W. Petersen til, at eksponeringer af de enkelte ansatte i de lovpligtige asbestprotokoller gøres digitale og bringes i spil i Arbejdstilsynets tilsyn med asbestarbejde.
Blik- og Rørarbejderforbundet er allerede i kontakt med beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ovenpå Rigsrevisionens kritik af Arbejdstilsynet, og skal indenfor nærmeste fremtid drøfte sagen med ministeren.
Blik- og Rørarbejderforbundet foreslår – sammen med Danske Byggefag – en række konkrete tiltag for at komme det ulovlige asbestarbejde til livs.
Nationalt asbestregister
Alle bygninger med asbest skal registreres i BBR-registreret, så bygherrer, håndværkere og myndigheder har fuldt overblik. Det skal være obligatorisk at registrere oplysninger om asbest i BBR, og oplysningerne skal være frit tilgængelige for dem, der skal udføre arbejdet.
Skærpede tilsyn og håndhævelse
Arbejdstilsynet skal forpligtes til systematisk at anvende de data, de allerede har adgang til – som BBR-registret og kommunale affaldsregistre – til at målrette deres tilsyn. Og der skal afsættes flere ressourcer til det opsøgende arbejde.
Centralt register for ansattes asbestarbejde
Et centralt register for ansattes asbestarbejde og uforvarende udsættelse for asbeststøv vil gøre registreringerne tidssvarende og bidrage med værdifulde data, som Arbejdstilsynet kan bruge i deres udvælgelse af asbestarbejde til tilsyn.
Udpluk fra Rigsrevisionens rapport:
Statsrevisorerne hæfter sig ved følgende:
- Arbejdstilsynet indsamler ikke oplysninger om asbestarbejde fra deres tilsyn, som de kan bruge systematisk i tilsynet.
- Arbejdstilsynet har oplysninger om virksomheders historik med ulovligt asbestarbejde, men bruger dem ikke, når de udvælger til tilsyn.
- Arbejdstilsynet har ikke en risikobaseret udvælgelse af asbestarbejde til tilsyn, men udvælger ud fra en konkret vurdering af asbestanmeldelser og klager.
- 85 % af de tilsyn, hvor Arbejdstilsynet har fundet ulovligt asbestarbejde, er sager, hvor asbestarbejdet ikke har været anmeldt til Arbejdstilsynet.
- Arbejdstilsynet har ikke benyttet hjemlen til at indhente data fra andre myndigheder og offentlige registre som BBR og kommunale sager om byggeaffald.
- I 93 % af de sager, hvor det er registreret i BBR, at der foretages nedrivning af bygninger med asbest, er asbestarbejdet ikke anmeldt til Arbejdstilsynet.
- I 86 % af de steder, hvor der er anmeldt byggeaffald med asbest til kommunen, er asbestarbejdet ikke anmeldt til Arbejdstilsynet.
- I januar 2022 blev grænseværdien for støvniveauet i asbestarbejde sænket, men der gik 2,5 år, fra grænseværdien trådte i kraft, til virksomhederne blev oplyst om, at nedrivning af asbesttage skal anmeldes, og at de skærpede krav til sikkerhed skal følges.