Byggeleder fra Brix og Kamp har svindlet med asbestprøver på en byggeplads i Aalborg og er nu blevet fyret. Samtlige håndværkere er hjemsendt, mens der nu bliver foretaget nye asbestprøver på pladsen. Det bør føre til fængselsstraf, mener Blik- og Rørarbejderforbundet.

Artiklen kort:
- Det viser sig nu, at byggelederen fra Brix og Kamp på byggepladsen i Aalborg, har svindlet med asbestprøverne.
- Det er fuldstændig forrykt, og jeg er faktisk i chok, ikke mindst på vegne af vores medlemmer, siger Thomas Christensen, kredsformand i Nord-Midtjylland, Blik- og Rørarbejderforbundet.
- Over 200 håndværkere, herunder 40 VVS'ere, på byggepladsen er blevet udsat for asbest, og det fik i slutningen af februar Byggefagenes Samvirke til at politianmelde bygherre (CW Obel Ejendomme), bygherrerådgiver (Brix og Kamp A/S) og samtlige entreprenører.
Nu indrømmer den hidtidige byggeleder fra Brix og Kamp at have svindlet med asbestprøver under ombygningen af den gamle tobaksfabrik i det centrale Aalborg.
- Det er skandaløst, og det bør give fængselsstraf. Byggelederen har forsætligt udsat andre mennesker for livsfare. Det er fuldstændig forrykt, og jeg er faktisk i chok, ikke mindst på vegne af vores medlemmer, siger Thomas Christensen, kredsformand i Nord-Midtjylland, Blik- og Rørarbejderforbundet.
LÆS OGSÅ: Asbest-sag i Aalborg: Alle er sendt hjem pga. mistanke om fusk med asbestprøver
Byggepladsen blev lukket fredag, og bygherre er nu i gang med en større gennemgang af pladsen samt indhente nye asbestprøver. Samtlige håndværkere er sendt hjem, og indtil videre er planen, at arbejdet genoptages på tirsdag. Byggelederen fra Kamp og Brix er fyret.
Det har ført til politianmeldelse
Over 200 VVS’ere, ventilationsteknikere og andre håndværkere har igennem flere måneder gået rundt i det livsfarlige asbeststøv under ombygningen af den gamle tobaksfabrik i det centrale Aalborg.
Det har ført til, at Byggefagenes Samvirke – Blik- og Rørarbejderforbundet, 3F, Malerforbundet, Dansk El-Forbund og Dansk Metal – har politianmeldt bygherre CW Obel Ejendomme, byggeledelse Brix og Kamp A/S og samtlige entreprenører.
LÆS OGSÅ: SE HER: Det skal du gøre, hvis du har været udsat for asbest
Byggefagenes Samvirke i Aalborg kan dokumentere, at Brix og Kamp A/S, samt øvrige entreprenører på pladsen, har udsat samtlige håndværkere på byggepladsen for fare/eksponering gennem hele byggeriet, ved ikke at håndtere de gældende regler vedrørende asbest på området korrekt. Samtidig har man ladet alle håndværkere på byggeriet arbejde videre i potentiel asbestinficerede områder, uden at tage hensyn til håndværkernes sikkerhed og sundhed.
Det har under hele byggeprocessen skabt frygt og utryghed blandt håndværkerne, som gentagne gange har forsøgt at få en afklaring på, om de havde et sikkert arbejdsmiljø. Standardsvaret har været fra Brix og Kamps rådgiver og ledelsen i de udførende virksomheder, at der ingen fare er, at der er styr på arbejdsmiljøet, og at alle Arbejdstilsynets retningslinjer følges.
Det er et kæmpe tillidsbrud
Thomas Christensen oplyser, at den nu tidligere byggeleder har stået for stort set alle asbestprøver på pladsen, og derfor vækker det stor bekymring hos Blik- og Rørarbejderforbundets medlemmer, der har haft deres daglige gang på byggepladsen.
- Vi kan jo ikke nu lade være med at tænke på, hvad der så mon ellers har været fusket med. Det er et kæmpe tillidsbrud. Jeg vil råde bygherre til helt at droppe Brix og Kamp på pladsen. De har haft chancer nok. Nu skal vi have trygheden og tilliden tilbage, siger Thomas Christensen.
Brix og Kamp har fredag middag udsendt en pressemeddelelse i forbindelse med afskedigelsen af byggelederen.
- Brix & Kamp A/S har med stor beklagelse konstateret, at en medarbejder egenhændigt har forfalsket et analyseresultat vedrørende en asbestprøve fra december på byggesagen Badehusvej 7-13 i Aalborg. Dette er en dybt alvorlig handling, som på ingen måde er forenelig med vores værdier, vores faglige standarder eller vores ansvar over for kunder og samfund', lyder det blandt andet i pressemeddelelsen.
Fagbladet Blik & Rør har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den pågældende nu tidligere byggeleder fra Brix og Kamp.
Sagen kunne være undgået
Ifølge Thomas Christensen kunne sagen dog være undgået, og viser med al tydelighed, at det ikke skal være lovligt at indkapsle asbest. I dag tillader asbestloven at indkapsle asbest, og der er intet krav om helt at fjerne det. Det er dybt problematisk, mener han.
LÆS OGSÅ: Byggerådgiver er fyret på pladsen i Aalborg
- Hvis de havde valgt asbestsanering, altså helt at fjerne asbesten, i stedet for at indkapsle asbesten, så havde vi slet ikke haft denne sag. Derfor skal loven ændres, og indkapsling skal forbydes, og al asbest skal fjernes, siger Thomas Christensen, og fortsætter:
- Tillid er godt. Kontrol er bedre. Det er desværre virkeligheden i sådanne sager her.
Blik- og Rørarbejderforbundet har udarbejdet et udspil efter flere grove sager om ulovligt arbejde med asbest. Læs mere om det her.