Hvis du er det mindste i tvivl om, om du får det rigtige udbetalt, så bed din kreds om at tjekke din lønseddel. Det er ofte tillæg, pension og fritvalgsordningen, den er gal med.

Artiklen kort
- Alle medlemmer kan få tjekket deres lønsedler i deres kreds, hvis der er mistanke om, at noget ikke stemmer.
- To faglige konsulenter fortæller, at de typiske fejl er ved tillæg, pension og fritvalg.
- Konsulenterne fortæller om medlemmer, der har haft op til 200.000 til gode.
188.900 kroner, 136.000 kroner og 112.000 kroner.
Det er tre eksempler på lønkroner, som medlemmer har manglet at få udbetalt. Det er også løn, som medlemmer først er blevet klar over, at de har til gode, når de fået Blik- og Rørarbejderforbundet til at tjekke deres lønseddel.
Der kan være mange grunde til, at fejlene sker.
- Vi oplever ofte, der er fejl, når der har været ændringer, der er forhandlet ind i overenskomsten, som virksomheden, så ikke har fået ændret. Det kan være, når fritvalgskontoen stiger, eller når der er stigninger i den andel, som arbejdsgiver skal betale i pension, fortæller Torben Gregersen, der er faglig konsulent i Kreds Nord-Midtjylland.
"Mange gange har de selv fundet ud af, at der er noget, der ikke stemmer, når de bruger vores lønberegner på hjemmesiden
Torben Gregersen, faglig konsulent Kreds Nord-Midtjylland
Det er Torben Gregersen og hans kollega Hans Hovmand Olsen, der tjekker lønsedlerne i kredsen.
- Det kan også være, at virksomheden ikke får ændret, når lærlingene stiger i løn, som de gør to gange om året. Vi havde også et medlem, der siden 2012 kun havde fået indbetalt 7 procent til sin fritvalgskonto, selvom den er steget løbende og i dag er oppe på 15 procent, forklarer Hans Hovmand Olsen.
Det kostede virksomheden 136.000 kroner.
Opdager ofte fejl
Kredsen modtager cirka et par lønsedler om måneden, som medlemmer beder dem om at tjekke. I otte ud af ti er der fejl i, vurderer de.
Det betyder dog ikke, der er fejl i otte ud af ti lønsedler generelt.
- Medlemmerne beder os jo ofte om at tjekke deres lønseddel, når de formoder, der er fejl i lønsedlen. Og mange gange har de selv fundet ud af, at der er noget, der ikke stemmer, når de bruger vores lønberegner på hjemmesiden, siger Torben.
Svært at gå til mester
Hans Hovmand Olsen forklarer, at selvom medlemmerne naturligvis er glade for at finde ud af, at de har løn til gode hos deres mester, så kan være svært at bede om pengene.
- Derfor oplever vi, at det ofte er i forbindelse med et lønskifte, at medlemmerne beder os om at tjekke deres lønsedler. Mange vil jo ikke gøre sig upopulær hos en mester, de skal arbejde sammen med. Men uanset, om vi opdager fejlen ved et lønskifte eller ej, så opfordrer vi altid til, at man får krav på sit tilgodehavende. Man risikerer, at virksomheden går konkurs, og så er det altså rigtig svært at få sine penge, forklarer Hans.
" Vi er jo som branche interesseret i, at man får den løn, som er aftalt i overenskomsten eller ved lokale forhandlinger. Ellers er det løndumping
Hans Hovmand Olsen, faglig konsulent, Kreds Nord-Midtjylland
Men det er ikke kun det enkelte medlems problem.
- Vi er jo som branche interesseret i, at man får den løn, som er aftalt i overenskomsten eller ved lokale forhandlinger. Ellers er det løndumping.
Hans og Torben forklarer, at fagforeningen altid tilbyder at kontakte mesteren, hvis medlemmet ønsker det.
- Hvis mesteren ikke er enig i, at han skal betale, så fører vi en sag. Ofte ender det med et forlig. For nyligt havde vi en sag med en virksomhed, der skyldte en svend 200.000 kroner. Han havde arbejdet i Norge i mange år, og var ikke klar over, at han i Danmark selv skulle udfylde timesedler, og derfor havde han ikke fået udbetalt sine tillæg, fortæller Torben.
De to faglige konsulenter opfordrer til, at hvis man er i tvivl om, om man får den rigtige løn, så skal man kontakt sin kreds.