Søren Nissen har ikke planer om at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når han rammer folkepensionsalderen. Han ville savne sine kunder, som han aldrig siger nej til at drikke en kop kaffe med.

Artiklen kort
- I serien Med på job, følger Fagbladet Blik & Rør med et medlem på arbejde en dag
- Denne gang er vi med servicesvenden Søren Nissen på arbejde. Han er rigtig glad for sit arbejde, især konakten med kunderne
- Selvom Søren kan gå på pension om halvandet år, så har han ikke tænkt sig det.
Selvom Søren Nissen kun har halvandet år tilbage til, han når folkepensionsalderen, er det ikke sikkert, at han sætter værktøjskassen på hylden til den tid.
- Jeg har aldrig følt mig nedslidt. Men jeg kan da godt blive lidt træt, når jeg skal gå op til 5. eller 6. sal. Måske vil jeg gå lidt ned i tid, når jeg når pensionsalderen, siger den 65-årige servicesvend. Han rationaliserer sig frem til, at det måske er hans ungdom som konkurrencesvømmer, der har velsignet ham med et godt helbred og en god fysik.

Tempoet vidner også om en mand, der har mange gode år på arbejdsmarkedet i sig endnu. Han hopper lynhurtigt ind og ud ad servicebilen. Det er en manøvre han foretager sig utallige gange i løbet af en arbejdsdag. Det hører med til livet som servicesvend. Sørens arbejdsdag starter klokken syv. Det gør den altid. Der forlader han lejligheden og konen i Holbæk med sin madpakke og en flaske vand i en køleboks. Første stop denne dag, hvor fagbladet følger i hælene, er et bosted udenfor Roskilde, hvor der er problemer med det varme vand.
Tilfredse kunder
Næste opgave kræver ham tilbage til Holbæk, hvor der er et utæt rør i et teknikrum i den lokale Ilva. Der er han forberedt til fingerspidserne. Dage forinden har han været forbi for at danne sig et overblik over omfanget af skaden. Det har krævet, at han har taget rørisoleringen af det beskadigede område.
Derefter har han bestilt materialer. Med den slags forberedelse er arbejdet ligetil for den rutinerede VVS’er, der startede i lære i 1976. 44 år på arbejdsmarkedet betyder, at han har optjent sin ret til tidlig pension. Men som nævnt er det ikke otiummet, der trækker. Det gør de tilfredse kunder til gengæld.
- Jeg ville savne det sociale, hvis jeg skulle stoppe helt med at arbejde. Jeg kan rigtig godt lide at snakke med kunderne. Du kan være den bedste til dit håndværk, men hvis du ikke kan snakke med kunderne, så er det svært at køre service
Tid til kaffe
Og snakke med kunderne, det er Søren god til.
- Jeg bruger min humor. Jeg var ude hos en ældre kvinde, der sagde til mig, at jeg hellere skulle ringe til hende end hendes mand, hvis der var et problem, fordi hendes mand ikke hørte særligt godt. Så sagde jeg til hende, at han også havde lagt øre til meget, så det kunne jeg godt forstå, at han ikke kunne, siger han og griner lidt af sin egen joke.

- Hvis jeg er ude hos ældre mennesker, der tilbyder mig en kop kaffe, så siger jeg også altid ja tak. Jeg synes, det er enormt vigtigt, at kunderne føler sig godt tilpas, når jeg kommer i deres hjem.
Søren har stort set været servicesvend hele sit arbejdsliv. Akkordarbejde på byggepladser er ikke noget for ham. Og det skyldes ikke kun, at han ville savne kundekontakt.
- Så bliver man sat til at skrue 50 meter rør i et loft, og næste dag er det det samme. Den slags ensformige arbejde er ikke noget for mig.
Føler sig værdsat
Selvom Søren er den ældste svend i Thorsen & Petersen VVS, så har han ikke svært ved at følge med udviklingen. Den største forandring efter en halv menneskealder i faget, vurderer han, er mobiltelefonen.
- Den er jeg afhængig af. Jeg bruger den blandt andet til indregulering af fjernvarme. Det er en god ting. Men det hele kan også blive overteknisk. Forleden var jeg hos en kunde, hvor jeg ikke kunne regulere gulvvarmen, fordi manden havde den app, der skulle bruges, og han var ikke hjemme, siger han og ryster på hovedet.
Søren farer heller ikke selv vild i de mange apps og bruger rutineret både GPS’en, når der skal findes vej til den nærmeste grossist, Siri, når der skal ringes op fra firmabilen, og virksomhedens app, der viser dagens kundeprogram. Han har aldrig følt sig hægtet af, selvom han er alderspræsident.
- Jeg føler mig værdsat, og også nyttig. Der er mange af de andre svende og lærlinge, der ringer, og spørger mig, hvis de har et problem. Ligesom jeg kan ringe til dem, hvis er noget teknisk, der driller.
Tidsplanen skrider
I Ilva er der lidt småudfordringer. Pumpen må lade livet, så Søren slipper ikke for en tur til den nærmeste Brødrene Dahl for at købe en ny. Tilbage i møbelforretningen skifter og tester Søren den på få minutter. Men da han inden afgang skal tjekke trykkompressoren, springer der en sikring.

Det betyder, at der går en halv time længere end forventet, inden han kan åbne madkassen. Søren er dog vant til, at tidsplanen skrider. Sådan er det, når man er servicesvend.
- Nogle gange tager en opgave en halv time, som man tror vil tage en hel dag, og nogle gange er det omvendt. Man kan aldrig vide det. Madpakken indtages i dagens anledning i hjemmet. Efter en halv time er det tilbage i firmabilen og en tur til Roskilde, hvor en kunde skal have skiftet et blandingsbatteri. Måske den sidste kunde inden arbejdsdagen slutter klokken 15.
Hvis Søren en dag bliver klar til at aflevere firmabilen, så tyder det ikke på, der er en kedelig pensionisttilværelse i vente. Han og konen har bosat sig i et lejlighedskompleks for seniorer med både billardrum, motionsrum og en café og i Sydspanien har parret to timeshares (lejlighed man ejer med flere og har på skift, red.).
- Nu må vi se, hvad tiden bringer. Men som jeg har det nu, så har svært ved at se, hvorfor jeg ikke skulle blive ved.