Top menu

OK25 skudt i gang: De ansatte har leveret

Dato: 06/01-2025
3573

Mens chefforhandleren på arbejdsgiversiden lagde vægt på, at fremtiden for virksomhederne er usikker, så lagde chefforhandleren for lønmodtageren vægt på, at medarbejderne skal have del i virksomhedernes flotte resultater.

Pressen var mødt talstærkt op til pressemøde i Industriens Hus (Foto: Stine Rasmussen).
Tekst: Maja Skov Vang
  • Mandag starter OK25 med forhandlinger mellem CO-industri på lønmodtagersiden og Dansk Industri på arbejdsgiversiden
  • Når der er en aftale i hus, kaldes det et gennembrudsforlig, fordi det danner den økonomiske ramme for de andre overenskomster heriblandt VVS-overenskomsten.
  • Til pressemødet tegnede DI-direktør Lars Sandahl et mere dystert billede af virksomhedernes fremtid, mens CO-industris formand Claus Jensen, mener, det går godt for virksomhederne og det skal lønmodtagerne have del i. 

Trods sne og kulde var de røde faner på plads foran Industriens Hus, da CO-industri og Dansk Industri mandag havde inviteret til pressemøde i forbindelse med opstarten af overenskomstforhandlingerne.

Indenfor stod de fire topforhandlere side om side, præcis som de gjorde det for to år siden. Fra arbejdsgiversiden var det DI-direktør Lars Sandahl Sørensen og vicedirektør Kim Graugaard, mens det fra lønmodtagersiden var formand for CO-industri Claus Jensen og næstformand Mads Andersen.

Usikker fremtid

Lars Sandahl lagde traditionen tro ud med at forklare, hvordan fremtiden er usikker, og det derfor ikke er sikkert, at de virksomheder, der klarer sig godt i dag, også klarer sig godt i morgen.

- Jeg tror sjældent i vores levetid, at vi har set så mange kæmpe usikkerhedsmomenter og en verden, der er så omtumlet, som den er lige nu, lød det fra DI-direktøren.

"Dem, der er ansat i industrien, har været med til at levere alle de fantastisk flotte resultater, danske industrivirksomheder er kommet med i de sidste to år, så jeg mener, at vi er lidt bagud.
Claus Jensen, formand CO-Industri.

Han henviste blandt andet til den kommende amerikanske præsident Donald Trumps politik, Tysklands økonomiske krise og hele den globale sikkerhedssituation.

Derefter understregede han, at reallønstabet fra forrige overenskomstperiode var blevet indhentet.

Vi er lidt bagud

Det var Claus Jensen enig i. Men han lagde derimod vægt på, at det er på tide med en reallønsfremgang:

- Dem, der er ansat i industrien, har været med til at levere alle de fantastisk flotte resultater, danske industrivirksomheder er kommet med i de sidste to år, så jeg mener, at vi er lidt bagud, siger lønmodtagernes chefforhandler, Claus Jensen.

Parterne, der nu skal sætte sig ved forhandlingsbordet, skal forhandle overenskomster for cirka 230.000 privatansatte. Det er det forlig, der kaldes gennembrudsforliget, fordi det er det, der danner den økonomiske ramme for de resterende overenskomster på området, heriblandt VVS-overenskomsten. Normalt lander forliget i de to første uger af februar. Herefter går Blik- og Rørarbejderforbundet typisk ind i de afgørende forhandlinger for VVS-overenskomsten.

CO-Industri er et forhandlingsfællesskab for 11 forbund, der til sammen repræsenterer 230.000 lønmodtagere. Et af de forbund er Blik- og Rørarbejderforbundet. 

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.