Top menu

Et nyt perspektiv på VVS-faget - Derfor blev Herberth Censor

Dato: 04/12-2024
3546

Blik & Rør Kreds Sydjylland-Fyn har talt med Herberth Smedegaard Haagensen, som er censor på VVS-energiuddannelsen. Herberth er 55 år og arbejder til dagligt i VVS-firmaet Petrowsky, hvor han har været siden 1995. Her kan du læse om, hvorfor han blev censor og stadigvæk er det den dag i dag.

Tekst: Oscar Sejr, Studentermedhjælper - Journalist

Hvor det hele startede

Det at blive censor har ikke altid ligget i kortene for Herberth. Han fortæller i et interview, at han ikke rigtigt havde tænkt over muligheden for at blive censor, før han blev ringet op af Blik & Rør Kreds Sydjylland-Fyns faglige organisator Erik Kofod. Han mente, at Herberth ville være den helt rette til jobbet som censor:

“I 2019 blev jeg ringet op af Erik Kofod, som spurgte, om jeg var interesseret i at blive censor og tage det tilhørende kursus. Jeg tænkte lidt over det, men der gik ikke længe, før jeg ringede tilbage til ham og sagde, at jeg gerne ville”, siger han.

 

Hvorfor sagde han ja?

Ifølge Herberth er der mange årsager til, at han valgte at takke ja til tilbuddet om at blive censor. Dog mener han helt klart, at hans nysgerrighed har været en af hovedårsagerne til, at han ville prøve kræfter med censorfaget:

“Hovedårsagen til, at jeg takkede ja til tilbuddet, var, at jeg var vildt nysgerrig på at komme ud og se, hvad de unge mennesker laver, og hvordan de arbejder med faget. Det tænkte jeg virkelig kunne være spændende”, siger censoren.

Herberth bliver hurtigt glad for at være censor. Det giver ham et afbræk fra hverdagen, hvor han snakker med en masse nye mennesker og på mange måder også selv lærer nye ting om det fag, han har beskæftiget sig med en stor del af sit liv:

“For mig giver det et godt afbræk fra hverdagen. Man får lov til at komme ud og opleve noget andet end bare at se på rørtænger og tagrender. Det er noget så simpelt som at komme ud og snakke med andre i faget om, hvad der sker. Samtidig giver det også mig en masse læring, selvom jeg har været i faget i mange år”, afslutter Herberth.

 

Hvad kræver det at blive censor?

For at blive censor kræver det et godt kendskab til VVS-energiuddannelsen og en erfaring indenfor faget. Samtidig er det et krav, at du er beskæftiget med faget og selv har gennemført og bestået VVS-energiuddannelsen. Som censor vil du komme på et censorkursus og i denne sammenhæng være med som beskuer ved en svendeprøve, inden du selv bliver censor. Som censor skal du forvente, at deltagelse ved svendeprøver typisk varer 1-3 dage, 1-2 gange om året. Blik & Rør vil kontakte dig, når der afholdes en svendeprøve, du skal deltage i. Når du udfører en censoropgave for VVS-uddannelsen, vil du modtage et honorar, der dækker tabt arbejdsfortjeneste samt udgifter til transport. Som censor i Kreds Sydjylland-Fyn vil du have mulighed for at være censor på: SDE i Odense, Hansenberg i Kolding, EUC Syd i Aabenraa og Rybners i Esbjerg.

Vi håber på at høre fra dig!

Vil du også være censor?
Synes du også, at Herberths job som censor lyder super fedt, og opfylder du kravene? Så tøv endelig ikke med at skrive eller ring til næstformand for Blik & Rør Kreds Sydjylland-Fyn, Carsten Kringelum Duus, for mere info på:

Mobil: +45 51 53 31 56

Direkte: +45 36 38 35 56

Mail: cae@blikroer.dk

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.