Marco Asmussen var ikke god i skolen, og hvis man ikke var det, så var håndværkervejen altid en mulighed. Det er en forkert fortælling, mener den 28-årige VVS'er, for det kræver meget at blive håndværker, og derfor er det også på plads med en hyldest.
Derfor er historien vigtig:
- Marco Asmussen er blevet hyldet for sit arbejde som VVS'er ved at vinde prisen i kategorien Kundetilfredshed til prisuddelingen Fagtalent
- Den 28-årige VVS'er mener, at en erhvervsuddannelse har et dårligt ry, og blandt andet derfor er prisen vigtig.
- Få Marcos gode råd til kundepleje nederst i artiklen.
Tekst: Maja Skov Vang
Der er en god grund til, at Marco Asmussens mester har givet ham en fridag dagen derpå. Det er nemlig ikke en hvilken som helst torsdag, Blik- og Rørarbejderforbundet taler med den 28-årige VVS'er.
Få timer forinden har han været på scenen foran 300 publikummer i Falkonersalen for at modtage prisen Kundetilfredshed.
- Jeg blev meget, meget overrasket. Jeg var faktisk ikke sikker på, at jeg hørte rigtigt, da mit navn blev nævnt. Det er kæmpestort og en kæmpe anerkendelse. Men det er ikke kun mig, der har vundet. Det er hele teamet. Vi løfter sammen, fortæller Marco, der er ansat i Wicotec Kirkebjerg.
"Jeg blev smidt ud af samtlige fag. Og jeg vidste derfor, at jeg ikke skulle videre på et gymnasie. Jeg skulle ud at bruge mine hænder.
Marco Asmussen, VVS'er og prisvinder
Det er første gang, at prisen Fagtalent, der hylder unge faglærte, torsdag aften blev uddelt. For mens, der er et hav af priser, der hylder skuespillere, journalister og forfatter, så er det sjældent, at landets faglærte får anerkendelse.
Og med præmissen om, "at man skal hylde det man gerne vil have mere af", stiftede Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund, Dansk Metal og Jyllands-Posten blandt andre for et halvt år siden sammen prisen, der kulminerede den 28. november med at hylde otte unge fagtalenter.
"Og det er helt ærlig på tide", sagde formanden for prisen og forbundsformand Henrik W. Petersen fra scenen.
Smidt ud
Det lå ikke i kortene, at Marco Asmussen en dag kunne kalde sig prismodtager. Han var ikke "god i skolen", som han udtrykker det.
- Jeg blev smidt ud af samtlige fag. Og jeg vidste derfor, at jeg ikke skulle videre på et gymnasie. Jeg skulle ud at bruge mine hænder.
Og det er ikke nødvendigvis den nemme vej at vælge en erhvervsuddannelse, og derfor synes Marco også, det er på tide at hylde sådan nogle som ham.
"Jeg startede som tømrelærling med at save mig i hånden, jeg fik stød, da jeg var elektrikerlærling, så jeg tænkte, så må jeg arve at blive VVS'er
Marco Asmussen, VVS'er og prisvinder
- Desværre var det sådan, da jeg gik i skole, at vi blev fortalt, at hvis du ikke kan komme på gymnasiet, så kan du blive håndværker. Men det kræver rigtig meget at tage en håndværkeruddannelse. Så der er et eller andet, der skal ændre sig i det, vi fortæller børnene i folkeskolen. Det må ikke være et tabu for børn at sige, at de vil på en håndværkeruddannelse.
Og for Marco har det også krævet en del at nå dertil, hvor han er nu.
- Jeg startede som tømrelærling med at save mig i hånden, jeg fik stød, da jeg var elektrikerlærling, så jeg tænkte, så må jeg blive VVS'er, fortæller Marco.
Og mon ikke familien er tilfredse med det valg. Marco er nemlig ansat hos Wicotec Kirkebjerg, hvor både hans farfar og far også har været ansat.
Marcos 3 råd til kundetilfredshed
- Vær altid positiv og mød dem med et smil.
- Det er som udgangspunkt kunden, der har ret.
- Bliv ved til kunden er tilfreds. Vi lever af glade kunder.