Top menu

Guide: Sådan er du stillet, når du arbejder over

Dato: 28/11-2024
3541

Ved du, hvilke rettigheder du har, hvis du skal arbejde over og hvilke tillæg, du har krav på? Her får du et overblik over, hvordan du er sikret i din overenskomst.

(Grafik: Grafisk Afdeling)

Tekst: Jonathan Roed Kirkedahl

1: TIMERNE GIVER FORSKELLIGT, NÅR DU ARBEJDER OVER
Når du arbejder i forlængelse af den almindelig arbejdsdag, får du ifølge VVS-overenskomsten for den første og anden time: 44,55 kr. i overtidstillæg. Og for timerne derudover får du 124,90 kr. i tillæg.
På Skorstensfejeroverenskomsten får du for 1., 2. og 3. time 50 procent oven i timelønnen, timerne derefter er til 100 procent oveni den normale timeløn.
Lørdage samt helligdage er også med 100 procent tillæg – og altid for mindst to timer.

2: DU KAN OGSÅ FÅ OVETIDSTILLÆG FOR MELLEMTIMER
Har du for eksempel fri klokken 16, men skal arbejde over fra klokken 18, så får du på VVS-overenskomsten også overtidstillæg for mellemtimerne som beskrevet i punkt 1.

3: DER KAN VÆRE KRAV OM AFSPADSERING
Ifølge VVS-overenskomsten skal overarbejde ikke afspadseres, så længe det ikke er overstiger ti timer i alt inden for to på hinanden følgende lønperioder. Alt derudover har du ret til at holde som afspadsering.
Reglerne kan afviges, hvis der lokalt er aftalt noget andet mellem enten medarbejderen og virksomheden eller mellem tillidsrepræsentanten og virksomheden.
På Skorstensfejeroverenskomsten tilstræbes afspadsering også.

4: VARSLING AF AFSPADSERING OG OVERARBEJDE
Afspadsering skal af både arbejdsgiver og medarbejder varsles 4 x 24 timer ifølge VVS-overenskomsten.
Det vil med andre ord sige fire døgn i forvejen, medmindre der er aftalt noget andet lokalt.
Ved systematisk overarbejde, altså overarbejde over en længere periode, gælder det, at det skal varsles fire kalenderdage før ugen for overarbejde.

5: NÅR BESKÆFTIGELSEN ER HØJ
Når der er høj beskæftigelse, det vil her sige, at ledigheden ifølge Din Faglige A-kasse falder til 4 procent eller under, så bortfalder kravet om afspadsering i VVS-overenskomsten. Ledighedstallet indhentes hos den til enhver tid for VVSområdet mest repræsentative a-kasse - pt Din Faglige A-kasse. Husk, du altid kan tjekke, hvad der står i din overenskomst på blikroer.dk/overenskomst, og få hjælp hos din kreds, hvis du har behov for det

Læs også: Håndværkerfradraget genopstår, men ikke som du kender det

 

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.