Top menu

Lykken var på Bornholm: "Min kæreste siger, hun kan mærke, at jeg er blevet gladere"

Dato: 27/11-2024
3538

Det var ikke en drengedrøm for Jacob Grønvall at blive VVS’er. Ved en tilfældighed startede han som voksenlærling, og nu kan han ligefrem glæde sig til at skulle på arbejde.

et var et tilfælde, der gjorde, at Jacob blev voksenlærling i et VVS-firma (foto: Justine Høgh).

Tekst: Maja Skov Vang

Artiklen kort: 

  • Jacob Grønwall har aldrig været glad for at job. Så blev han voksenlærling i et VVS-firma
  • Han er i en virksomhed, hvor de prioterer at være en god læreplads højt
  • Dagene er aldrig ens og de mellem 8- 10 lærlinge får et stort ansvar

Egentlig vidste Jacob Grønvall ikke rigtig, hvad han ville arbejde med. Det fandt han dog ud af for et par år siden, da han kom tilbage til fødeøen Bornholm efter at have været tre år i København.

En kammerat foreslog, at Jacob kunne starte som lærling i VVS-virksomheden Flemming Svendsen, hvor kammeraten selv var lærling. Jacob var tvivlende, men til en start var han med på at tage en snak med mesteren Jacob Svendsen.

" Jeg har aldrig rigtig fundet det der sted, hvor jeg vågnede op om morgenen og tænkte, at jeg havde lyst til at tage på arbejde.
Jacob Grønwall, voksenlærling

- Det var på ingen måde en barndoms-drøm at blive VVS’er. Jeg har en onkel, der er blikkenslager, men jeg har aldrig selv været i nærheden af faget. Samtalen gik godt og efter en uge i praktik, startede Jacob på VVS-energiuddannelsen EUC Sjælland i Næstved med en læreplads hos Flemming Svendsen. Og det var lykken.

- Jeg har aldrig rigtig fundet det der sted, hvor jeg vågnede op om morgenen og tænkte, at jeg havde lyst til at tage på arbejde. Det har jeg fundet nu. Nogle dage kører jeg service med en svend og kommer i mange forskellige hjem, andre dage er jeg på byggeplads, hvor man kan gå og passe sig selv. Jeg trives med, at dagene ikke er ens. 

 

Støtte fra firmaet

Men der er også andre ting, der er afgørende for, at Jacob er glad for sin læreplads, hvor der er syv andrelærlinge. Lærlingene bliver nemlig taget alvorligt og værdsat.

- Vi har lige haft et lærlingemøde, hvor vi har talt om at lave en klub for alle lærlinge på Bornholm, hvor vi kan mødes og lave aktiviteter. Det støtter firmaet op om og forsøger at hjælpe i gang.

Foto Justine
er er ikke altid meget plads at bevæge sigrundt på, når man er VVS’er. Men nedslidning bekymrer ikke Jacob endnu. - Jeg tænker over, hvordan jeg løfter og er glad for, at man kan få så mange hjælpemidler i dag (foto: Justine Høgh).

Ledelsen går op i, at vi er glade. Vi har masser af faciliteter i firmaet medbordfodbold og billard og motionsrum. Virksomheden gør meget for at fastholde os. Og den del er vigtig, for der sker ikkemeget, når man er ung på Bornholm.

- I vintermånederne er det pissekedeligt. Der sker ikke en skid. Og i sommeren kan du ikke komme ind nogen steder, for der er turister overalt. 

Svendene er superdygtige

Flemming Svendsen er også en læreplads, hvor fagligheden er i fokus, og hvor der bliver taget godt hånd om lærlingene.

- Alle tager sig supergodt af os. Svendene er dygtige. Og Jacob (mesteren) siger, at vi bare skal komme til ham eller en af svendene, hvis der er et eller andet problem.

Vi skal hellere ringe en gangfor meget end en gang for lidt. Og så får man at vide, når man gør det godt. Jacobs kæreste kan også mærke en forandring:

- Min kæreste siger, hun kan mærke, at jeg er blevet gladere og har fået mere selvtillid. Der er en generel god kultur i virksomheden. Selvom der er håndværkerjargon, så er tonen aldrig for hård. Og jeg synes både svendene og mester er gode til at rose os lærlinge. 

Kan passe sig selv

På dagen hvor Fagbladet Blik & Rører med den 27-årige lærling på job, er sådan en dag, hvor Jacob kan gå og ”passe sig selv”. Han er mødt ind på et plejehjem, der skal renoveres i byen Hasle. Det er første dag, han er på den opgave. Men han ligner en, der har arbejdet der i årevis.

Rutineret trækker kan kabler og rør blandt andet til gulvvarme og kravler rundt i den del af kælderen på plejehjemmet, man vel nærmest kan kalde en krybekælder. Han er også med til at lave styringen til gulvvarmen og radiatorerne. Med sig har han en radio, dersom regel spiller P4 Bornholm. Det er det, som de fleste lytter til på Bornholm, fortæller både Jacob og fotografen, der er tilflytter.

Foto: Justine Høgh
Der er altid en kollega, jeg kan ringe til, hvis der er noget, jeg er i tvivl om, fortæller, Jacob, der på dagen, hvor fagbladet er på besøg, er med til at renovere et plejehjem i Hasle med en håndfuld kollegaer (foto: Justine Høgh). 

- Så får man lidt lokale nyheder og kan følge lidt med og lidt musik, som jeg ikke behøver at skifte mellem, fortæller Jacob og virker ganske tilfreds medarbejdsdagen. 

Så tilfreds at han ikke har tænkt sig at finde en anden arbejdsplads, når han er udlært om to et halvt år.

- Jeg håber på og forventer også, at jeg kan blive i virksomheden. Jeg vil helst være et sted, hvor jeg kan veksle mellem at køre service og arbejde på byggeplads.

Læs, hvordan Jacobs mester har skabt en attraktiv læreplads.

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.