Leder i UTÆTHEDEN: Vigtigheden af sociale klausuler og effektiv kontrol
Vigtigheden af sociale klausuler og effektiv kontrol
I den seneste tid har medierne været fyldt med forfærdelige sager om social dumping og arbejdskriminalitet. Jeg tænker på tv-udsendelser som Den Sorte Svane og Underdanmark samt tragedien, hvor helt unge drenge fra Odsherred blev sat til at fjerne et asbesttag. Eller historierne om forurenet jord, der i stedet for at blive renset, spredes på bondemandens mark.
Politikernes reaktioner har været præget af afmagt. De udtrykker forargelse: "Nej, hvor er det frækt!" eller "Tænk, at nogen kan finde på det!" Men virker ellers handlingslammede og til tider helt ude af trit med virkeligheden på vores arbejdspladser.
Kriminalitet, løntyveri, social dumping og svindel er desværre blevet en del af hverdagen i mange brancher. Arbejdskriminalitet underminerer ikke bare byggebranchen, men hele det danske arbejdsmarked, hvor ordentlige lønninger og arbejdsforhold er truet.
For at bekæmpe dette problem kræves skarp lovgivning og stærke sociale klausuler i udbudskontrakter. Klausulerne skal sikre, at både entreprenører og underleverandører overholder fair arbejdsforhold og lønniveauer.
Men det er ikke tilstrækkeligt at vedtage love og inkludere sociale klausuler i kontrakterne. Der skal også være effektiv kontrol og straf for at sikre, at reglerne bliver fulgt. Uden tilstrækkelig kontrol og konsekvens bliver lovgivningen ignoreret og kriminaliteten vil fortsætte uhindret.
Serielle arbejdskriminelle forsætter skrupelløst med at udnytte mennesker og offentlige systemer med fed fortjeneste.
Når der er store penge at tjene, lokker det kriminelle aktører til. Tillid er godt, men kontrol er nødvendig. Derfor er både effektiv kontrol og konsekvente straffe nødvendige.
Alt for mange steder ser vi at love og klausuler, der enten slet ikke kontrolleres eller kontrolleres uden effekt. Mange kommuner benytter i dag revisionsselskaber til sporadiske stikprøver, men det har vist sig håbløst ineffektivt.
Københavns Kommunes Indsatsteam mod Social Dumping har succes.
Kontrolenheden sørger for, at sociale klausuler overholdes på alle kommunale arbejdspladser. Teamet tilbyder også sin ekspertise til andre kommuner, hvilket er et stærkt eksempel på, hvordan myndighedssamarbejde kan styrke kampen mod arbejdskriminalitet.
Desværre er det kun statslige kontrakter som er forpligtede til at indføre sociale klausuler. Vi har kommuner som enten ikke har klausuler eller ikke vil kontrollere at deres klausuler overholdes. Vores store forsyningsselskaber, som ofte er kommunalt ejede og har meget store anlægsprojekter, må ifølge loven ikke bruge Københavns Kommunes kontrolenhed. En absurd lovgivning som skal ændres.
Tag vognmanden og hans bagmand, der tjener store penge på at læsse forurenet jord af på frugtbar landbrugsjord. At forurene jorden, hvor vi dyrker vores fødevarer, er åbenlyst vanvid. Straffen burde være i tråd med al anden vanvidskørsel som konfiskation af køretøj og ejendom.
Folketinget skal forstå den alvorlige udfordring og sikre lovgivning om sociale klausuler fulgt op af effektiv kontrol. Som minimum for alle offentlige udbud. Arbejdstilsynet skal derfor have flere ressourcer og rettigheder til at udføre den omfattende kontrol og straffen skal skærpes voldsomt.
Nyt i UTÆTHEDEN
Nyt fagforeningshus i Sydhavnen, TEMAM-Møde: Social Dumping,Afgørende EU-retsag,Byggefagene: 100 års kamp, Fremtidens København skal være bæredygtig, VVS-Messe i København, Nyt tilbud til ledige og meget mere.