Top menu

En af de få - ”Der er ingen forskel på om man er mand eller kvinde, det vigtigste er at man har engagement”

Dato: 29/10-2024
3487

Antallet af kvinder i VVS-faget er de seneste år steget støt, men kvinderne er stadig en minoritet i VVS-branchen. Per dags dato er kun 1,8% af lærlingepladserne besat af kvinder, selvom denne andel i perioden 2014-2023 blev fordoblet. En af disse kvinder er 23-årige Nanna Christensen. Til dagligt er Nanna i lære som VVS-energispecialist ved Bravida i Odense og er lige nu i gang med sit tredje hovedforløb (H3).

Billedet er fra 1. maj i Esbjerg, hvor Nanna blev interviewet af TV2 Syd

Tekst: Oscar Sejr, studentermedhjælper - Journalist

Har ikke altid ligget i kortene

Selvom Nanna nu er i lære som VVS-energispecialist, har det ikke altid ligget i kortene, at det var i dette fag, hun skulle slå sine folder:

“Efter folkeskolen tog jeg på gymnasiet, hvorefter jeg gik direkte i værnepligten. Her ender jeg desværre med at komme til skade. Da jeg kom hjem fra værnepligten, får jeg så småt øjnene op for VVS-faget og blev lynhurtigt forelsket i det,” siger Nanna Christensen.

 

Fordomme

Inden Nanna startede på VVS-energispecialistuddannelsen, gjorde hun sig en masse overvejelser om, hvordan hendes på mange måder atypiske valg ville blive taget imod af folk omkring hende.

“Jeg tror, at grunden til, at kvinder styrer uden om denne branche, er, fordi der er så mange fordomme omkring at være kvinde i en såkaldt ‘mandeverden’. Med det mener jeg, at man ofte ser ned på håndværksfagene, fordi det er os, som ikke er ‘kloge’ nok til at klare gymnasiet,” siger hun.

Selvom Nanna var nervøs for reaktionerne på hendes valg, valgte hun alligevel at gå med sin drøm og starte som VVS-lærling, og det har hun bestemt ikke fortrudt:

“Jeg synes, det er super fedt, fordi man er en del af den grønne omstilling, faktisk uden at man selv lige tænker over det til dagligt. Vi monterer ikke bare toiletter; vi laver meget mere end det. Vi er grunden til, at man kan få et glas vand fra vandhanen eller varme om vinteren. Man kommer ud på forskellige opgaver; der er aldrig to dage, som er ens overhovedet. Det synes jeg er mega fedt,” siger Nanna Christensen.

Hun fortsætter:

“Folk accepterer en, som man er, uanset om man er mand eller kvinde. Der er ingen forskel på, om man er mand eller kvinde; det vigtigste er, at man har engagement og går op i sit fag. Jeg har sågar været ude for, at både kunder og kolleger bliver enormt glade, når de ser, at der er en kvindelig lærling til stede,” afslutter hun.

Modtag vores nyhedsbrev

Hvis du ikke vil gå glip af nyheder fra dit fag, nyttige guides og medlemsfordele, så skriv dig op til Blik og Rørs nyhedsbrev her. Vi trækker lod hver måned om et gavekort til Salling på 1.000 kroner.