Henrik Juul Rasmussens leder i Utætheden.
Kriminalitet på danske byggepladser er ved at nå nye højder. Underbetalte udenlandske arbejdere, fupvikarer og svindlende underentreprenører vælter ind på store og små byggeprojekter – også de offentlige.
Kampen mod arbejdskriminalitet har aldrig været vigtigere, og en central løsning er indførelsen af ID-kort, så vi kan holde styr på, hvem der kommer ind og arbejder på byggepladserne.
Den optimale løsning ville være en fælles EU-model, hvor hvert land kan vælge, hvilke oplysninger der skal indgå i kortet. Men vejen til en sådan enighed i EU er lang, selvom vi kæmper kontinuerligt for det.
Hjemme i Danmark har SVM-regeringen dog taget et skridt i den rigtige retning ved at styrke indsatsen mod social dumping og byggeplads-kriminalitet. Regeringen ønsker hårdere sanktioner mod gentagne lovovertrædere og en styrket kontrol fra SKAT og AT med udenlandsk arbejdskraft og deres logi.
Men på trods af al sund fornuft nægter regeringspartiet Venstre at bakke op om et krav om ID-kort på danske byggepladser. Hvis vi skal komme kriminaliteten til livs, må vi vide, hvem der arbejder på byggepladserne og i hvor lang tid. ID-kortet kan også sikre, at medarbejderne har de nødvendige kvalifikationer og certifikater til gavn for vores arbejdsmiljø og højne kvaliteten af vores byggeri til gavn for alle undtagen de grådige, kyniske og kriminelle bagmænd.
Lyset i mørket kommer fra Københavns Kommune. De er gået forrest og vedtog allerede i 2021 at kræve ID-kort på de største kommunale byggerier. Et skridt der blev taget for at bekæmpe social dumping, og erfaringer fra tidligere pilotprojekter har vist, at ID-kort er et effektivt værktøj. Kortet har spillet en afgørende rolle i tvister om arbejdstimer og antal ansatte på byggepladserne.
FH Hovedstaden og Byggefagenes Samvirke har presset på under budgetforhandlingerne og holdt møder med både tidligere og den nuværende overborgmestre og beskæftigelsesborgmester Jens-Kristian Lütken (V). Målet er at sikre, at Københavns Kommune fortsætter med ID-kort-ordningen og breder den ud. Først i København, bagefter i resten af landet.
Forventningen er nu, at projektet udbredes yderligere, og at alle kommunens byggeordrer – uanset størrelse – skal omfatte krav om ID-kort.
Vi er tilfredsse med, at kommunen nu finder midler til at skabe en effektiv model, hvor vi kan undgå, at skattepenge ender i hænderne på kriminelle entreprenører. Og vi vil arbejde for, at flere kommuner følger trop, så vi fagligt kan sikre resultater for alle vores kolleger i hovedstaden.
Vi har behov for et velfungerende ID-kort. Nu har Københavms Kommune sat det på budgettet, så fup og svindel i byggebranchen kan bekæmpes effektivt.