En undersøgelse om nedslidning blandt medlemmerne af Blik og Rør viser, at langt størstedelen har taget medicin for at kunne holde til det fysisk hårde arbejde.
Har du modtaget en mail med et link til en spørgeskemaundersøgelse? Hvis du har svaret på spørgsmålene, er du en af de 1.383 medlemmer, der er med i en ny, stor undersøgelse om oplevelser med nedslidning og hårdt fysisk arbejde. Spørgsmålene er både blevet sendt til Blik og Rørs medlemmer og til 2.004 tilfældige mennesker.
Skal gøre politikerne klogere på nedslidning
Undersøgelsen er lavet i et samarbejde mellem Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Dansk El-Forbund og Malerforbundet, som sammen udgør Alliancen for en værdig tilbagetrækning.
Formålet med undersøgelsen er at vise politikerne på Christiansborg, at de lønmodtagere, der har et langt og fysisk hårdt arbejdsliv, har brug for en ordning, så de kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere. Resultaterne fra undersøgelsen er derfor blevet trykt i en pjece, som er blevet delt ud til politikerne i forbindelse med forhandlingerne om regeringens udspil til en tidlig pension.
Desværre ikke overraskende
For forbundsformand Henrik W. Petersen er resultaterne fra undersøgelsen vigtige, men ikke chokerende.
- Jeg er ikke overrasket over de svar, medlemmerne er kommet med. Desværre! Vi har længe vidst, at det slider på kroppen at arbejde som VVS’er, blikkenslager eller skorstensfejer. Samtidig er de nogle af dem, som starter tidligst på arbejdsmarkedet, og derfor skal arbejde længst tid, inden de kan gå på pension, som det er i dag, siger Henrik W. Petersen.
Undersøgelsen viser blandt andet, at 73 procent af de medlemmer, som har svaret, har taget smertestillende medicin (enten håndkøb eller receptpligtigt) inden for de seneste tre måneder på grund af smerter i forbindelse med arbejdet. For resten af befolkningen er tallet helt nede på 34 procent. Det viser sort på hvidt, hvorfor der er brug for en differentieret pensionsordning, mener forbundsformand Henrik W. Petersen.
- Det viser, hvor vigtigt det er, at vi hele tiden forbedrer arbejdsmiljøet, og at der samtidig er behov for en rettighedsbaseret værdig tilbagetrækning for dem med et langt og hårdt arbejdsliv. For det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal være nødt til at tage smertestillende medicin, når man går på arbejde, siger Henrik W. Petersen.