Top menu

Social dumping i ly af villavejens hække

Dato: 14/03-2013
458

Arbejdstilsynet, politiet og SKAT har i går gennemført en fælles landsdækkende aktion mod social dumping. Ikke alt arbejde foregår efter reglerne.

SOCIAL DUMPING AKTION: Foråret er traditionel ensbetydende med, at byggeriet og anlægsarbejdet i de private hjem for alvor kommer i gang. Desværre er det ikke alt arbejde, der foregår efter reglerne, viste gårsdagens fælles aktion mod social dumping, som Arbejdstilsynet, SKAT og politiet gennemførte.

Aktionen, der er den anden i 2013, var målrettet udenlandske virksomheder og tjenesteydere inden for byggeriet og det grønne område. Brancher, hvor erfaringerne fra tidligere aktioner viser, at der er noget at komme efter, når det drejer sig om social dumping.
 
Ved aktionen tog Arbejdstilsynet sig af at kontrollere arbejdsmiljøforhold og anmeldelse til RUT, SKAT kiggede på moms- og skatteforhold, mens politiet kontrollerede arbejds- og opholdstilladelser. Og gårsdagens aktion viste da også, at der fortsat er behov for en indsats mod social dumping. 
 
Resultaterne af den landsdækkende aktion
Arbejdstilsynet gennemførte i løbet af dagen 84 kontrolbesøg og gav i alt 68 reaktioner. Af disse var 53 reaktioner for alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Arbejdstilsynet forventer derudover at afgive syv indstillinger til politiet for overtrædelse af anmeldepligten til RUT.
 
På den seneste aktion blev der afsløret social dumping både inden for det grønne område og i byggebranchen. Og det er ikke kun på store byggepladser, at der foregår social dumping. Det finder bestemt også sted, når private boligejere skal have bygget.
 
- Erfaringerne viser, at når vi bevæger os ud på de små villaveje – ikke mindst nord for København – så finder vi næsten altid eksempler på social dumping, der foregår i ly af hækken. Det så vi desværre også eksempler på ved gårsdagens aktion. Det handler eksempelvis om udenlandske virksomheder, som ikke overholder dansk lovgivning, og hvor der ofte er tale om farligt arbejde, hvor vi er nødt til at skride ind, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.