Top menu

Dom: Arbejdsgiveren skal sikre det enkelte arbejdssted

Dato: 15/05-2018
1293

En skorstensfejermester er ved retten i Roskilde blevet idømt en bøde på 30.000 kroner for at have forsømt sikkerheden for en medarbejder. Dommen fik mester efter, at en medarbejder var faldet ned fra en stige. Dommen viser, at arbejdsgiveren skal tage ansvar for arbejdsstedet. Dommen sætter samtidig spørgsmålstegn ved brugen af stige med stigefod, og det bør branchen tage ved lære af, mener forbundssekretær Søren Schytte.

En mester kan ikke nøjes med at uddele en pjece og holde enkelte møder om sikkerhed i firmaet. Det fastslår en ny dom fra Retten i Roskilde i en sag, hvor en skorstensfejer faldt ned fra en stige i cirka 3,5 meters højde.

Skorstensfejeren havde placeret en stige med stigefod på et trappetrin. Da han skulle ned fra taget, faldt han ned fra stigen og landede på nogle granitfliser. Det betød, at han fik revet ledbånd over i skuldere.

Skorstensfejeren fortalte i retten, at han ikke havde stigekroge til stiger i den højde eller andet sikkerhedsudstyr med i bilen. Han havde en skridmåtte, men den var for lille til den stige.

- Sikkerhedsudstyret skal naturligvis være i orden, ligesom arbejdsgiver er ansvarlig for at give medarbejderen den rette instruktion i at bruge det. Der kan på hvert eneste arbejdssted udarbejdes en arbejdsseddel, som beskriver, hvordan der skal renses. Det skal desuden altid undersøges, om det er muligt at rense indefra, da det i så fald skal være fremgangsmåden, understreger forbundssekretær Søren Schytte, som er ansvarlig for arbejdsmiljøområdet i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Risikoen for ulykker er for høj
Dommen blev afsagt den 18. april 2018, og mester blev idømt en bøde på 30.000 kroner. Dommen giver også god grund til at løfte pegefingeren med hensyn til brugen af stige med stigefod.

- Den her sag viser, at der er alt for stor risiko ved at bruge disse stiger uden yderligere sikring – og i særdeleshed på trapper. Det viser arbejdstilsynets vidneforklaring i sagen også, fortæller Søren Schytte, som har et ønske om at stige med stigefod fjernes fra branchevejledningen.

Lige nu står det anført som et alternativ, når der ikke kan renses indefra.

Ring 112 efter en ulykke
Arbejdsskadekonsulent i Blik- og Rørarbejderforbundet Jan Erik Dam har også fulgt sagen, og han har en tilføjelse, som handler om bevisførelse.

- Hvis man kommer alvorligt til skade, så skal man ringe 112. Det betyder, at man får den rette hjælp fra start, og at politiet indsamler beviser og skriver rapport på sagen. Det er vigtigt, når bevisbyrden skal løftes i retten i sådan en sag om arbejdsgivers ansvar, forklarer han. Helt konkret betyder det f.eks., at der på denne sag ligger billedmateriale i sagsmappen.

Ved redaktionens slutning var tidsfristen for at anke dommen endnu ikke udløbet. Redaktionen har valgt at undlade at offentliggøre navnene på arbejdsgiver og pågældende fejer, men de er kendt af redaktionen.