Top menu

Fælles pressemeddelelse: Bevar håndværkerfradraget

Dato: 25/08-2017
1169

Regeringen smugler topskat ind ad bagdøren ved at afskaffe håndværkerfradrag – det ønsker DF og Blik- og Rørarbejderforbundet at sætte en stopper for.

Af Hans Kristian Skibby (MF), erhvervsordfører, Dansk Folkeparti og Max Meyer, forbundsformand, Blik og Rørarbejderforbundet 
 
Ifølge Politiken i dag vil regeringen i et nyt udspil afskaffe håndværkerfradraget og et nyt servicefradrag. Det er også det, vi hører, og vi må sige – regeringen vælger den forkerte kurs for Danmark. 
 
I Politiken lovpriser en række eksperter idéen – påstanden er, at det er bedre at støtte service, og at der ikke er brug for et håndværkerfradrag. Det går jo godt i byggeriet, lyder begrundelsen – til gengæld skulle et servicefradrag kunne løse problemet med sort arbejde i rengøringsbranchen. 
 
Vi er nødt til at gå i rette med både regering og eksperter. 
 
Når vi bruger skattemidler på støtteordninger – som både et håndværker- eller et servicefradrag er – så er det, fordi vi ønsker at fremme en bestemt udvikling i samfundet. 
 
At gå fra håndværkerfradrag til servicefradrag er at gå fra at støtte faglært til at støtte ufaglært arbejdskraft. Danmark mangler – nu og i fremtiden – faglærte. Derfor har vi brug for flere faglærte – over hele landet. Ufaglært arbejde bliver oftere og oftere overtaget af arbejdskraft, der kommer langvejs fra – Østeuropa, Asien m.v. Vi skal ikke vækste et arbejdsmarked for ufaglært, udenlandsk arbejdskraft for danske skattekroner. 
 
Et servicefradrag er i praksis en begunstigelse af middelklassen og opefter. Derfor er dette et forsøg på at snige topskatten ind ad bagdøren. Et servicefradrag er til gavn for den bedst stillede halvdel i det danske samfund. 
 
Samtidigt skal vi ikke bruge et servicefradrag på at imødegå sort arbejde. Det er skattemyndighedernes opgave at opkræve korrekt skat. Kun bananrepublikker undtager folk fra at betale skat, hvis de ikke selv har lyst. Sådan et samfund er Danmark ikke. 
 
Vores budskab til regeringen er, at den må tilbage til tegnebrættet. Her bør man gå efter tre principper: 
  • Håndværkerfradraget skal være for alle og være socialt balanceret, så også folk med en mindre økonomi kan passe godt på deres bolig – det skal ikke kun være en rabat på rengøring i storbyerne. 
  • Håndværkerfradraget skal give os flere og kvalificerede danske håndværkere og lærlinge – en del af væksten i byggeriet går i dag til udenlandske virksomheder med udenlandsk arbejdskraft, 
  • Håndværkerfradraget skal gøre permanent.