Top menu

VVS-firma politianmeldt i kampen mod asbest

Dato: 17/05-2017
1132

”Nu er det nok.” Blik- og Rørarbejderforbundet politianmelder vvs-firma, efter fire medlemmer er blevet udsat for asbest. Firmaet tog ikke de nødvendige forholdsregler, selvom forundersøgelser viste, at der var asbest i byggeriet.

Det sker dagligt, at et medlem af Blik- og Rørarbejderforbundet bliver udsat for asbest, vurderer forbundssekretær i Blik- og Rørarbejderforbundet Søren Schytte.
 
- Det må være slut med, at vores medlemmer udsættes for asbest. Vi oplever en massiv uvidenhed blandt bygherrer og en ligegyldighed blandt virksomhederne, siger Søren Schytte, der også er formand for arbejdsmiljøudvalget i Bygge- Alægs- og Trækartellet (BAT), som er en faglig samarbejdsorganisation for syv LO-forbund deriblandt Blik- og Rørarbejderforbundet.
 
Fire medlemmer udsat for asbest 
I en ny sag fra en renoveringsopgave på Sjælland har en bygherre fået lavet forundersøgelser, som viser, at der er asbest i de bygninger, som skal renoveres. Det fremgår af planen for sikkerhed samt udbudsmaterialet.
 
Alligevel er fire medlemmer af Blik- og Rørarbejderforbundet blevet udsat for asbest i forbindelse med deres arbejde på stedet. Det har Arbejdstilsynet vurderet, og det førte til et påbud om helbredsundersøgelse til de berørte medarbejdere.
 
Arbejdstilsynet blev dog først opmærksom på at besøge stedet efter arbejdet var afsluttet, og derfor har firmaet kun fået en såkaldt afgørelse uden handlepligt.
 
- Virksomheden har sat vores folk i gang med at arbejde uden at tage forholdsreglerne, og der har været asbestudsættelse, ved vi fra dokumentationen. Derfor løfter vi nu den her sag – ikke kun med henvisning til arbejdsmiljølovgivningen, hvor virksomhederne kan få en bødestraf men også med henvisning til straffelovens paragraf 252, hvor de ansvarlige kan straffes med fængsel.
 
Arbejdstilsynet skal kunne mere Blik- og Rørarbejderforbundet har fremlagt denne og andre lignende sager for beskæftigelsesminister Trols Lund Poulsen og indgår også i et samarbejde med andre faglige organisationer for at sætte fokus på asbest. Blik- og Rørarbejderforbundet vil gerne gå forrest, men vil også have andre med. 
 
- Det her rammer jo ikke kun vores medlemmer og vores medlemmers familier, når de kommer hjem med asbeststøv på tøjet. Det rammer også andre håndværkere, der går på samme opgave, og beboere, som måske også kan være blevet udsat for asbest. Vi er parat til at føre disse sager, for nu er det nok.
 
Det er en alvorlig sag
Søren Schytte undrer sig over, at Arbejdstilsynet i sager, hvor arbejdet er afsluttet, kun kan give en afgørelse uden handlepligt. 
 
- Arbejdstilsynets hjemler bør tilpasses, så de kan gøre mere end give en afgørelse uden handlepligt. Det er en meget alvorlig sag, fordi bygherre og virksomhed kendte til asbesten og ikke har handlet derefter. Anmeldelsen mod virksomheden, bygherre og de ansvarlige medarbejdere begge steder blev indgivet i marts 2017.
 
Blik- og Rørarbejderforbundet venter på afgørelsen om, hvorvidt politiet vælger at rejse tiltale. 
 
Firmaets navn fremgår ikke af artiklen, da sagen ikke er afsluttet. Firmaets navn er kendt af redaktionen.